PONÈNCIA PARLAMENTÀRIA
Política 30/03/2015

El PSC es despenja del tot d’una llei electoral de mínims

Sara González
2 min
Iceta va cloure ahir el congrés de les joventuts del PSC, en què Javi López va ser rellevat per Pol Gibert.

BarcelonaEl PSC va parlar clar ahir. Per molt que CiU, ERC i ICV-EUiA hagin fixat el 8 d’abril com el deadline per firmar un acord de mínims a la ponència de la llei electoral abans de portar la proposta a votació del ple del Parlament, els socialistes no pensen sucumbir a la pressió. “Ens estan prenent el número i us demano que diguem que no”, va etzibar ahir el líder del partit, Miquel Iceta, durant la cloenda del congrés de les joventuts del partit. El motiu: considera que la proposta que hi ha sobre la taula no és prou proporcional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iceta va visualitzar la jugada al ple, el retrat dels socialistes quedant-se sols votant en contra de la proposta d’aquesta llei que durant dècades ha sigut impossible d’acordar, especialment ara que l’Estatut fixa que es necessita una majoria qualificada, és a dir, 90 diputats, perquè prosperi. Per això el líder del PSC va fer una crida a ICV-EUiA a “lluitar” amb ells per “dir no” a una llei de “maquillatge barat” que, segons ell, només pretén traduir al català l’actual llei espanyola i “posar-hi unes creuetes”. “Hi ha gent d’esquerres que ha defensat tota la vida la circumscripció única o el mateix valor de tots els vots i ara no, i no se sap ben bé per què, deu ser pel procés, oi?”, va sentenciar. Iceta va insistir que ell és partidari de fer una llei electoral, però que garanteixi que no es tornen a repetir situacions com les de les eleccions del 2012, que malgrat que el PSC encapçalat per Pere Navarro va obtenir més vots que Oriol Junqueras, els republicans van aconseguir un diputat més.

ICV no va trigar a reaccionar i a demanar calma al PSC. El diputat Jaume Bosch va replicar que justament el que temen els socialistes és que “es puguin desbloquejar les llistes, acabar amb els blocs electorals als mitjans de comunicació públics, que es faci una única tramesa de les paperetes de tots els partits i que Catalunya tingui una sindicatura electoral pròpia catalana”. Va afegir que els ecosocialistes continuaran defensant el seu model, que reivindica la circumscripció única catalana, fins al final, però que no “bloquejaran” una llei que consideren “imprescindible” per al país.

L’acord de mínims que estan disposats a acceptar CiU, ERC i ICV-EUiA -que renunciarien als models propis en benefici de l’acord- es basa en l’actual llei, però amb administració i sindicatura pròpies, llistes desbloquejades perquè els electors puguin marcar els candidats que prefereixen de dins les llistes i una sensible millora de la proporcionalitat. Així, amb aquesta fórmula, Barcelona guanyaria 2 diputats en detriment de Lleida, que en perdria dos, segons l’actualització del cens electoral.

El full de ruta “clínex”

El líder del PSC també va carregar contra un full de ruta sobiranista que, va recordar, ha anat canviant i no ha aconseguit mai el que es proposava: ni el pacte fiscal, ni una consulta homologable ni la independència. “Full de ruta és el que hi ha entre l’anterior i el posterior, una cosa per anar passant, en altra època anomenat clínex”, va etzibar. Segons Iceta, el que cal ara és centrar-se en els que “han perdut l’esperança” i revisar les estructures d’estat ja existents, com la sanitat i l’educació pública.

stats