Política 30/06/2011

Els socialistes tomben a Madrid el suport al català que la seva eurodiputada Maria Badia demana a Brussel·les

El PSOE rebutja amb el PP al Congrés la moció que reclamava al govern espanyol exigir l'oficialitat de la llengua a la UE aprofitant l'ingrés de Croàcia

Acn
2 min

MadridGrup socialista i PP han sumat forces aquest dijous al Congrés dels Diputats per impedir l'aprovació de propostes de resolució de CiU, ERC i ICV que instaven el govern espanyol a aprofitar el canvi de reglament lingüístic que deriva de l'adhesió de Croàcia a la Unió Europea per reclamar l'oficialitat del català a les institucions europees. Es tracta d'un text que recull la petició que els eurodiputats catalans Ramon Tremosa de CiU, Maria Badia del PSC, Oriol Junqueras d'ERC i Raúl Romeva d'ICV van enviar al govern espanyol a mitjans de juny. Els socialistes catalans hi ha votat en contra amb la resta del Grup Socialista després que la Federació hagi rebutjat per tèbia l'esmena que hi havien presentat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La votació final ha posat de manifest de nou la unitat de les dues principals forces espanyoles en aquesta qüestió. El text de CiU reclamava al govern espanyol que "d'acord a les disposicions relatives al règim lingüístic de la UE i al seu compromís de respectar la diversitat lingüística i cultural i els drets dels ciutadans... aprofités les reformes normatives que es duran a terme al Tractat de la UE i al Reglament amb motiu de l'adhesió de Croàcia a la UE per aconseguir que el català disposi de l'estatus de llengua oficial de les institucions de la Unió". ERC i ICV també ha inclòs aquest tema en les seves propostes de resolució.

És el mateix text que quatre eurodiputats catalans -inclosa la del PSC Maria Badia- van impulsar per instar el govern espanyol a moure fitxa en aquesta qüestió. Els parlamentaris catalans creuen que l'adhesió de Croàcia és una oportunitat d'or que obre vies al català i sostenen a més que la mesura no tindria cost per a les institucions europees perquè la majoria dels traductors espanyols a la cambra europea són catalanoparlants.

Els socialistes catalans han presentat una esmena al text que ha estat rebutjada per tèbia per la Federació. En concret proposaven que la resolució instés el govern espanyol a aprofitar les reformes per "aconseguir que les llengües cooficials disposin d'un major reconeixement de les institucions de la UE" i per "facilitar que els ciutadans espanyols puguin relacionar-se amb aquestes institucions en qualsevol d'aquestes llengües cooficials".

El portaveu de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida ha lamentat que el PSC no hagi estat capaç de votar al Congrés el mateix que "diu i accepta" a Catalunya o Europa respecte al català. Segons Duran, l'esmena del PSC estava redactada en termes "indeterminats i imprecisos" fet que ha impossibilitat que la Federació l'acceptés.

La mateixa proposta de resolució inclou un segon punt que insta el govern espanyol a presentar un projecte de Llei de modificació de la Llei Orgànica de Règim Electoral General que tingui per objecte permetre l'existència de circumscripcions electorals de règim autonòmic sempre que ho aprovi així el parlament de cada territori. CiU recorda que d'aquesta manera es donaria resposta a la petició del Parlament Europeu que reclama als estats que divideixin les seves circumscripcions quan tinguin més de 20 milions d'habitants. En la seva esmena el PSOE demana la supressió d'aquest punt.

stats