03/09/2015

El PSOE promet derogar la reforma del TC

3 min
EN MANS DE DE LOS COBOS  La reforma del TC que promou Rajoy fa de l’òrgan presidit per De los Cobos un peça clau.

MadridSi el PSOE pot formar govern després de les eleccions generals de la tardor tindrà uns primers mesos d’intensa activitat legislativa per derogar algunes de les lleis icòniques aprovades pel PP. Entre aquestes lleis hi haurà la reforma de la llei orgànica del TC, que preveu inhabilitar i sancionar qui no n’acati les sentències i també que aquest òrgan pugui instar el govern a prendre mesures encara més severes. La reforma que els populars van anunciar dimarts per sorpresa i que tramitarà per la via ràpida per donar oxigen electoral a Xavier García Albiol com a antítesi a Artur Mas decaurà si els socialistes governen, com ho farà també la reforma de la justícia universal, de l’Estatut dels Treballadors o la Lomce de l’exministre Wert. Així ho va anunciar ahir la diputada socialista Magdalena Valerio en una compareixença per presentar una iniciativa destinada, d’entrada, a impedir que la reforma prosperi en el que queda de mandat valent-se del tràmit d’urgència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Derogar la llei és el que va prometre la diputada i és el mateix que va fer l’executiu del PSOE l’any 2005, poc després que José Luis Rodríguez Zapatero rellevés José María Aznar. El president popular havia afegit un article al Codi Penal pensat per empresonar Juan José Ibarretxe, que promovia un referèndum “il·legal”.

El PSOE prometia la derogació, tal com l’hi demanava, per exemple, el portaveu de CDC, Pere Macias, però ahir preferia posar, encara, el focus en les formes de la reforma més que no pas en el fons. Valerio va presentar una carta al president del Congrés, Jesús Posada, en què pràcticament tota l’oposició en bloc li reclamava que reconsiderés la seva decisió, inèdita aquesta legislatura, de qualificar pel seu compte de digna de tramitació urgent la iniciativa del PP. Això és una cosa que, segons l’oposició, ha d’acordar la mesa i que no es pot fer perquè calen informes preceptius. El PP no ho creu necessari perquè la reforma no la impulsa directament el govern sinó el seu grup i, en qualsevol cas, farà valer la majoria absoluta -també a la mesa del Congrés- per assegurar-se la reforma exprés. Si es fes pel tràmit ordinari no hi hauria temps de fer-la abans d’acabar la legislatura. En aquest cas, les majories ja no estarien garantides i els primers passos de la pròxima etapa política catalana es podrien fer sense l’espasa de Dàmocles del TC.

La petició de l’oposició a Posada perquè reflexioni quedarà, doncs, en paper mullat, però a mitjà termini servirà per demanar l’empara al mateix TC en el que serà l’últim intent d’endarrerir la tramitació. A més del PSOE, la carta al president del Congrés anava signada per CDC, Unió, PNB, UPyD i la majoria del mixt. ERC no signava perquè s’havia exclòs Amaiur i s’havia desestimat censurar Felipe González.

Valerio va considerar un abús la norma i la seva tramitació mentre que el seu company Francesc Vallès, del PSC, ho titllava de “groller i amb tics absolutistes”. El PP criticava que el PSOE donés cobertura a qui no vol complir les sentències del TC, apuntant a Junts pel Sí.

La reforma proposada pel PP es rebia amb intranquil·litat en els entorns del TC pel nou rol que tindrà. La millor prova eren les declaracions de Pascual Sala, que en va ser president a proposta socialista. Per a ell és “inoportuna, innecessària i desnaturalitza la institució”. Rajoy, però, no s’aturarà. Només ho farà un canvi de majories.

Guerra acusa Mas d’encapçalar “una mena de cop d’estat”

L’exvicepresident del govern espanyol Alfonso Guerra va agafar ahir el relleu a Felipe González a l’hora de disparar contra l’independentisme. Guerra va acusar Artur Mas de liderar “una mena de cop d’estat a càmera lenta”. En un article a la revista Tiempo va carregar contra la falta de reacció de Mariano Rajoy i contra els “pusil·lànimes” que rebutgen aplicar l’article 155 de la Constitució. També va esbroncar l’esquerra catalana i els sindicats per còmplices.

stats