Política 25/09/2017

El PSOE considera "raonable" la intervenció dels Mossos dictada pel fiscal

"El govern d'Espanya no pot permetre el referèndum de l'1-O", diu Carmen Calvo

Dani Sánchez Ugart
2 min
La portaveu d'Igualtat del PSOE, Carmen Calvo

MadridLa responsable d'Igualtat del PSOE, Carmen Calvo, ha reafirmat aquest dilluns el suport dels socialistes espanyols a l'estratègia de Mariano Rajoy contra l'1-O. En ser preguntada per l'onada de detencions de la setmana passada, Calvo ha assegurat que el PSOE estarà "al costat del manteniment de l'ordre constitucional impol·lut". A més, ha carregat contra la intenció del Govern de continuar endavant amb el referèndum i ha afirmat que és una situació "impossible, inacceptable, antidemocràtica i il·legal".

Control dels Mossos

També s'ha referit Calvo al control dels Mossos per part de la Guàrdia Civil dictat per la fiscalia, i ha admès que el partit està "preocupat" i que s'està entrant en un "terreny ignot", però ha considerat "raonable" la mesura perquè "va encaminada a preservar la llibertat i la seguretat" a Catalunya. "Una cosa diferent seria que se suplantessin les competències, perquè per a això el govern espanyol hauria de fer servir un altre mecanisme constitucional", ha reblat.

Pel que fa a les crides de Podem i els 'comuns' amb els partits independentistes, aquest diumenge a Saragossa per un referèndum pactat, Calvo ha rebutjat la petició, perquè "no és moment ni de crear vies paral·leles ni de confrontar-nos entre nosaltres". Segons ella, "és el moment que cada partit ha de saber què ha de fer constitucionalment i políticament", perquè la prioritat és "que aquest país no doni el lamentable espectacle el dia 1 de fer una cosa que no es pot qualificar de referèndum, perquè està fora de la legalitat".

"El millor exemple del que s'ha de fer són els nostres alcaldes. Mantenir-se en la legalitat, sabent que el govern d'Espanya no pot permetre un referèndum il·legal l'1 d'octubre", ha afegit la dirigent socialista. "Toca estar units i no crear confrontació entre nosaltres per defensar la Constitució i la democràcia, i que el dia 1 d'octubre ningú pensi que està fent un referèndum", ha reblat.

Sobre la possible aplicació de l'article 155 de la Constitució, Calvo ha rebutjat avançar esdeveniments, però ha reiterat l'aixecament del veto que tenien sobre la mesura: "El que cal ara és aplicar la legalitat vigent i res més".

Pel que fa a les paraules del fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, apuntant a la possible detenció del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, Calvo ha dit que "el fiscal pren les seves decisions d'acord amb la llei, i aquí no hi cap cap tipus de pressió".

stats