Política 28/07/2016

El Parlament avala el nomenament de Miguel Ángel Gimeno per liderar la nova etapa a Antifrau

La cambra aprova la seva candidatura amb els vots a favor de JxSí, PSC, CSQP i CUP i les abstencions de Ciutadans i PP

Gerard Pruna
2 min
Gimeno reivindica la seva “imparcialitat” per liderar la nova etapa d’Antifrau

BarcelonaEn un procés exprés –en menys de 48 hores– el Parlament ha ratificat aquest dijous amb els vots a favor de JxSí, PSC, Catalunya Sí que es Pot i CUP –i l'abstenció de Ciutadans i PP– el nomenament de l'expresident del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Miguel Ángel Gimeno com a nou director de l'Oficina Antifrau, on haurà de pilotar la nova etapa i reflotar l'entitat després de l'escàndol de les converses entre l'exdirector Daniel de Alfonso i el ministre de l'Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Parlament ha culminat així un procediment exprés, després que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, comuniqués dimarts a la tarda a la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, que proposava Gimeno per dirigir Antifrau. Només 15 hores després, es reunia la comissió d'afers institucionals per avaluar la idoneïtat de Gimeno i un dia després el ple ha ratificat el nomenament per 98 vots a favor i 34 abstencions.

Durant la compareixença, Gimeno va reivindicar la seva "imparcialitat" per optar al càrrec. "Tinc el currículum suficient, l’autoritat dels anys de servei i conec la societat catalana", va afirmar Gimeno per justificar que té la "legitimitat per portar l'Oficina de manera raonable". A més, el magistrat va admetre la necessitat de "recuperar la confiança" en la institució, "al marge d'entrebancs i de debats polítics".

Els grups han fet arribar també a Gimeno –que ha seguit el ple des de la tribuna de convidats– la importància de regenerar la institució. L'ombra de De Alfonso ha estat molt present en el debat, fins al punt que el diputat de la CUP Benet Salellas ha reclamat al nou director que destitueixi la directora interina d'Antifrau i número 2 de De Alfonso, Maite Masià, i estudiï l'abast de l'actuació de la "poma podrida" De Alfoonso.

"Estem convençuts que el senyor Gimeno dignificarà el prestigi d'Antifrau", ha apuntat des de JxSí David Bonvehí, que ha celebrat la celeritat per trobar un relleu per dirigir l'Oficina. Gimeno va explicar ahir que va rebre l'oferiment per dirigir l'ens ara fa una setmana, tres dies després –tres dies després que Joan Llinares declinés l'oferiment del Govern, que l'havia sondejat una setmana abans. PSC i Catalunya Sí que es Pot també han avalat el nomenament de Gimeno pel seu perfil "solvent" i s'han mostrat convençuts que no es repetiran escàndols com el de De Alfonso.

El futur de la número 2 de De Alfonso

També Ciutadans i PP han reconegut els mèrits de Gimeno, tot i que tots dos grups han optat per abstenir-se. El portaveu del partit taronja, Carlos Carrizosa, ha criticat que el mètode de nomenament del director d'Antifrau no garanteix la seva independència, i ha qüestionat que el TSJC s'estigui convertint en "un viver" de nomenaments. Esperança Garcia (PP), ha apuntat que és un 'handicap' el fet que Gimeno conegui la causa del 9-N.

stats