Política 17/10/2016

El Parlament deixarà sense efecte els judicis sumaríssims del franquisme

La institució, que fins ara havia demanat aquest gest al Govern espanyol, assumeix d'aquesta manera la seva responsabilitat

Jordi Mumbrú
1 min
Puigdemont: “La legalitat injusta va assassinar Companys”

BarcelonaEl Parlament de Catalunya aprovarà aquest dimecres amb els vots de Junts pel Sí, la CUP i Catalunya Sí Que es Pot (CSQP) una proposició de llei per deixar sense efecte les sentències dictades a Catalunya entre el 1938 i el 1975 des dels judicis sumaríssims. En total s'anul·laran 20.000 consells de guerra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No es tracta d'una reparació simbòlica, és material i jurídica", ha destacat Josep Cruanyes, advocat i portaveu de la Comissió de la Dignitat. Cruanyes ha recordat que "els consells de guerra sumaríssims que es van inventar, no respectaven les mínimes normes de defensa i, a més, eren en sí mateix il·legítims perquè les normes processals responien al poder legislatiu i no a l’exèrcit sublevat". L'advocat ha destacat també que fins ara s'havia demanat al Congrés que aprovés aquesta anul·lació, però sense èxit. El fet que sigui la Generalitat qui doni el pas comporta també que el Parlament "assumeixi la seva responsabilitat", ja que era la institució responsable. Entre aquestes sentències hi ha també la que va condemnar al president Lluís Companys.

Denunciar-ho al TC

Sobre la possibilitat que algunes forces polítiques impugnin la resolució i la denunciïn al Tribunal Constitucional al·legant que la Generalitat no té competències per aprovar aquesta llei, Cruanyes ha estat contundent: "No ens ho imaginem, seria molt gros. Seria fer com si es volguessin rehabilitar totes aquestes sentències".

stats