Política 10/10/2017

El Govern acusa la UE de donar "un xec en blanc" a Rajoy per activar l'article 155 de la Constitució

El president de Múrcia diu que "ningú reconeixerà un règim totalitari nascut d'un cop d'estat"

Laia Forès
2 min
Amadeu Altafaj, representant permanent  de la Generalitat a la Unió Europea.

Brussel·lesDebat tens aquest dimarts al Comitè de les Regions (CdR). El representant de la Generalitat a Brussel·les, Amadeu Altafaj, ha admès que la resposta de la UE contra la repressió de l'Estat a Catalunya no ha estat contundent i ha acusat les institucions comunitàris d'avalar qualsevol acció que emprengui del govern de Mariano Rajoy contra les institucions catalanes, com ara l'activació de l'article 155 de la Constitució, que preveu la suspensió de l'autonomia del govern català.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El més preocupant és que a Madrid alguns han interpretat aquesta timidesa de la Unió Europea com un xec en blanc per la resposta repressiva i, eventualment, la suspensió de l’autonomia i de les institucions catalanes", ha dit Amadeu Altafaj al Comitè de les Regions, que aquest dimarts ha celebrat un debat sobre la situació política a Catalunya.

El representant del govern de la Generalitat davant la UE ha denunciat davant del CdR les agressions de l'Estat en els últims dies, especialment la violència policial per intentar frenar el referèndum de l'1 d'octubre, i la vulneració de la Carta de Drets Fonamentals de la UE. "Europa es juga la seva credibilitat", ha advertit.

Altafaj ha estat molt crític amb la UE, a qui ha acusat de ser "un club privat d'estats en hores baixes i incertes assetjat per problemes com el Brexit o la pèrdua de credibilitat cada cop més als ulls dels ciutadans, i amb tres institucions presidides per la família política de Rajoy".

El PP es refereix al Govern com a "règim totalitari"

De la seva banda, el Partit Popular espanyol ha traslladat la seva crispació pel procés independendista al debat sobre la situació política a Catalunya al CdR. El president de Múrcia, Fernando López Miras, ha acusat el Govern de "règim totalitari" i ha advertit que una declaració unilateral d'independència no comptarà amb el suport de la Unió Europea.

"Avui, amb sa majestat el rei Felip VI al capdavant, les institucions democràtiques mirem als ulls els catalans per dir-los que no estan sols, que ningú a Europa reconeixerà un règim totalitari nascut d'un cop d'estat", ha dit López Miras en la seva intervenció al debat, que ha tingut lloc poc abans del discurs del president del Govern, Carles Puigdemont, al Parlament de Catalunya.

El president de Múrcia, que ha mantingut un to agressiu durant els tres minuts del seu discurs, també ha subratllat que "la unitat i permanència d'Espanya estan avui garantides" i ha ha acabat la seva intervenció cridant "viva el rey!" i "viva España!".

stats