Política 21/09/2017

Puigdemont demana la intervenció de la Comissió Europea en un article a 'The Guardian'

El president demana ajuda a Europa en considerar que l'Estat ha vulnerat els drets fonamentals

Ara
2 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu

BarcelonaFa molt de temps que el Govern espera un gest de la Unió Europea (UE) per forçar el govern espanyol a negociar un referèndum pactat. Fins ara, tot el que s'ha rebut públicament de Brussel·les han sigut, en el millor dels casos, evasives a l'hora de contestar. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, creu que la inhibició de la UE ha d'acabar després que l'Estat hagi "pujat una marxa" en la repressió del referèndum, amb la detenció aquest dimecres de 15 persones. Per això considera que la Comissió Europea ha d'intervenir a Catalunya, un cop s'han "vulnerat la carta de drets fonamentals de la Unió Europea" i també "els tractats" que ha signat Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Puigdemont ho explica en un article al diari britànic 'The Guardian', en el qual insisteix que el govern espanyol, amb l'ajuda de les forces policials estatals i dels tribunals, "ha violat els valors europeus, els drets civils i les llibertats d'expressió, d'informació i de reunió". "Ha enviat policia a registrar diaris, escorcollar impremtes i empreses postals; ha prohibit mítings polítics; ha requisat material del referèndum i ha amenaçat d'empresonar polítics electes".

Les detencions d'aquest dimecres van, però, més enllà de la repressió de les últimes setmanes. I és el punt d'inflexió que el president de la Generalitat confia que faci reaccionar les institucions europees. "Dimecres les amenaces es van fer realitat i la policia espanyola va posar Catalunya 'de facto' en un estat d'emergència", denuncia. Puigdemont recorda, a més, que s'ha arribat a aquesta situació després que el Govern hagi intentat dialogar sense èxit sobre el referèndum amb l'executiu estatal en nombroses ocasions.

"La llei és la garantia a Europa de la defensa dels nostres drets, però el president espanyol, Mariano Rajoy, l'està fent servir per al seu objectiu polític de bloquejar el referèndum", lamenta Puigdemont, que recorda que, tot i que la Constitució havia de servir per crear els fonaments de la democràcia, l'Estat la presenta com un mur per bloquejar "el dret de vot dels catalans".

stats