Política 13/05/2017

L’ultimàtum del Govern a Rajoy serà una conferència a Madrid

L’Ajuntament de la capital espanyola facilita la seu del discurs de Puigdemont, Junqueras i Romeva

Gerard Pruna
4 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller d’Exteriors, Raül Romeva, ahir a Brussel·les.

BarcelonaL’última proposta de pacte del Govern a l’Estat per acordar un referèndum ja té data. El dilluns 22 de maig el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller d’Exteriors, Raül Romeva, viatjaran a Madrid per impartir-hi una conferència que, sota el títol Un referéndum para Catalunya. Invitación a un acuerdo democrático, servirà per fer arribar al govern de Mariano Rajoy l’última proposta per asseure’s a negociar. Una petició que, en cas de ser desatesa, durà la Generalitat a activar la via unilateral.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després que el Senat rebutgés acollir la conferència en el format que reclamava la Generalitat, l’executiu català es va posar en marxa per trobar una alternativa. Finalment ha sigut l’Ajuntament de Madrid, capitanejat per Manuela Carmena (d’Ahora Madrid, en confluència amb Podem), qui ha facilitat a la Generalitat un espai -la Caja de Música- per poder dur a terme l’acte que ha de servir per demanar per última vegada al govern espanyol asseure’s a negociar les condicions del referèndum. Una negociació “flexible” en què dijous Puigdemont apuntava que podia modificar aspectes com ara la data, la pregunta, les majories necessàries i l’aplicació del resultat que sorgeixi de les urnes.

Serà, doncs, tres dies després que el Pacte Nacional pel Referèndum finalitzi la seva feina amb un acte el dia 19 en què exhibirà els suports rebuts quan el Govern oficialitzarà la seva proposta d’acord a l’Estat. Serà, tal com va avançar l’ARA, un acte amb un format similar al que es va fer al mes de gener a Brussel·les, tot i que el contingut serà diferent. Si al Parlament Europeu es va demanar la implicació internacional per poder fer el referèndum, segons fonts governamentals, aquesta vegada les intervencions dels tres governants anirà enfocada a fer un ultimàtum a l’Estat.

Tanmateix, no sembla que el govern espanyol s’inclini per moure’s un mil·límetre de la seva negativa a pactar el referèndum. Ahir el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, va reiterar en roda de premsa que l’executiu “no pot ni vol autoritzar un referèndum d’autodeterminació il·legal” i limitava el diàleg al finançament o “els serveis públics essencials”. Més tard era el mateix president Mariano Rajoy qui reblava el missatge en un acte a Barcelona i davant la mirada de Carles Puigdemont.

Els dos presidents van coincidir a la capital catalana, primer en un dinar per la inauguració de l’Automobile Barcelona i després en la cloenda del congrés Connected Hub. Va ser allà on Rajoy va aprofitar el seu torn de paraula per refermar, mitjançant metàfores, la seva oposició al full de ruta del Govern. “Per competir en un món global i augmentar el benestar dels nostres ciutadans hem d’evitar tota temptació de desconnexió i aïllament”, va dir el cap de l’executiu espanyol, que va apostar per sumar forces i va avisar que “només estar connectats obre noves oportunitats”. “El futur ens exigeix innovació i connexió”, va cloure. Abans, en un breu discurs en català, castellà i anglès sense referències al Procés, Puigdemont havia reclamat a Rajoy “atendre els desitjos de les institucions públiques i econòmiques que volen estar connectades a Europa a través del corredor mediterrani”.

La primera trobada des del gener

Era la primera vegada que els dos presidents es veien les cares des que el dia 11 de gener van dinar en secret a la Moncloa, però Puigdemont i Rajoy van poder comprovar que les posicions de l’un i de l’altre no han canviat. De fet, la negativa de l’executiu espanyol a fixar una reunió pública entre ells ha sigut un dels motius que han empès el Govern a buscar una via alternativa per visualitzar aquesta última oferta a l’Estat. Una opció que -tancada la porta del Senat- s’ha acabat desencallant a través de l’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, que ha accedit a cedir a la Generalitat un equipament municipal per dur a terme la conferència i que ja va mostrar el seu suport al sobiranisme quan va rebre al seu despatx l’exconseller Franscesc Homs poc abans que aquest hagués de declarar davant el Tribunal Suprem.

Els tres discursos de Puigdemont, Junqueras i Romeva seran, doncs, el vehicle amb què traslladaran l’última oferta de diàleg a l’Estat. Tanmateix, no se sap si hi haurà cap representant del govern espanyol que assisteixi a la conferència malgrat que la Generalitat té intenció que l’accés sigui obert a tothom que hi vulgui assistir. Si, finalment, no assisteix ningú de l’executiu del PP a la conferència -cosa que la Generalitat interpretaria ja com una falta de voluntat de diàleg-, s’esperarà a la reacció que en faci el govern espanyol. Si, un cop més, l’executiu de Rajoy es nega a negociar el referèndum, Puigdemont preveu activar la fase unilateral per arribar a celebrar el referèndum.

Tot i que ja fa temps que el Govern treballa en els preparatius considerant tant l’escenari pactat com l’unilateral -s’ha avançat en aspectes com la compra d’urnes, paperetes i sobres-, l’executiu català vol forçar el govern de Rajoy a argumentar el seu rebuig a consultar els catalans. Ho admetia Puigdemont dijous en un dinar de Sobirania i Justícia en què cridava a forçar l’Estat a fer “l’esforç intel·lectual” de sustentar la seva negativa. Per això, dilluns 22, amb els suports del Pacte pel Referèndum sota el braç, Puigdemont, Junqueras i Romeva demanaran altre cop a Rajoy que s’assegui a negociar. Des de Madrid, i per última vegada.

stats