Política 22/07/2017

Puigdemont, sobre l'amenaça de retirar el FLA: "Ens pot tornar els diners de la guerra bruta, ministre?"

El conseller Josep Rull compara l'acord per controlar les finances de la Generalitat amb el certificat de bona conducta franquista

Ara
2 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, explica l'estructura del Govern al Parlament

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha demanat aquest dissabte al govern espanyol que torni a Catalunya els interessos que els catalans han pagat per rebre el fons de liquidació autonòmica (FLA), el mateix amb el qual Rajoy amenaça ara de tancar l'aixeta del finançament a la Generalitat. L'Estat va acordar ahir que hi haurà un control setmanal sobre les despeses del Govern per evitar que no es destini "ni un sol euro" al referèndum de l'1-O.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Puigdemont també ha reclamat que l'Estat pagui a Catalunya els euros públics que ha destinat a "sufragar la guerra bruta" i a pagar "informes falsos", amb referència a l'operació Catalunya. "Els interessos que hem pagat perquè ens prestin els nostres propis diners, que recapten generosament, ens els pot tornar, ministre?", ha piulat el president de la Generalitat.

En una sèrie de sis missatges a Twitter dirigits al ministre i portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, Puigdemont ha replicat l'anunci i ha defensat que l'Estat torni a Catalunya els diners que ha invertit per rescatar la banca i les radials de Madrid o per indemnitzar els promotors de la plataforma Castor.

Turull: "No poden tallar el FLA, l'Estat serà el primer afectat"

El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, ha tret ferro aquest dissabte a l'amenaça del govern espanyol de retirar el FLA si es destinen diners per a l'1-O. "No poden tallar el FLA, no el podran tallar perquè el primer afectat serà l'estat espanyol i a escala internacional els mercats financers quedarien embussats", ha assegurat Turull a RAC1.

"Si col·lapsen econòmicament i financerament Catalunya, Espanya s'enfonsa", ha reblat el conseller de la Presidència, que ha afirmat que l'Estat ha anunciat aquesta mesura sense pensar en les conseqüències. El conseller ha reiterat que "ho estan portant a un nivell tant de l'absurd que ells mateixos quedaran col·lapsats" i ha refermat el compromís amb la celebració del referèndum.

"Hem arribat a un moment en què un departament de la Generalitat un servei comprarà un paquet de folis per a la fotocopiadora i diran: 'Folis! Atenció! Potser serveixen per fer el recompte de vots que es fa al costat de les meses!' Per tant, querella", ha ironitzat Turull.

Rull compara el control amb el certificat de bona conducta franquista

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Rull, ha comparat l'acord del govern amb el certificat de bona conducta franquista. En una entrevista d'Europa Press, el conseller ha afirmat que "tornen a posar en valor el que passava en l'època de Franco, de demanar un certificat de bona conducta cada setmana".

"És una expressió de sectarisme que no podem entendre de cap de les maneres, i més quan el FLA forma part del sistema de finançament autonòmic, un mal sistema però que l'estat espanyol té l'obligació de gestionar i de fer-ho sense amenaces", ha aprofundit Rull.

stats