Política 12/12/2016

Puigdemont: "A aquest poble no l'aturarà un simulacre d'operació diàleg"

El president de la Generalitat considera "ofensiu" que l'Estat pensi que es pot fer front a l'independentisme amb "la versió 2.0 del pacte del Majestic"

Gerard Pruna
2 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, Salvador Cot i Ramon Cotarelo

BarcelonaAvís del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, davant l'anomenada operació diàleg endegada pel govern espanyol. "A aquest poble no l'aturarà un simulacre d'operació diàleg", ha avisat durant la presentació del llibre 'República Catalana' (ARA Llibres) del catedràtic de Ciència Política i escriptor Ramón Cotarelo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Puigdemont, a més, ha considerat "ofensiu" que encara hi hagi qui pensa que es pot fer front a l'independentisme amb "la versió 2.0 del pacte del Majestic", oferint una reforma del model de finançament o un pla de rodalies. El cap de l'executiu català, ha afegit que "no ha entès res" aquell qui encara pensa que "això va de quatre duros".

Amb un punt d'ironia, Puigdemont ha dit que no recorda haver vist a les grans manifestacions independentistes pancartes demanant que la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, tingui un despatx a Barcelona, i ha considerat "maldestre" que les seves primeres reunions siguin amb partits a l'oposició.

En aquest sentit, ha criticat que Santamaría digui que ningú més enllà de la Generalitat li parli d'independència: "Qui li parla d'independència no és la Generalitat, és un poble, una gent que hauria d'escoltar pel càrrec que té", ha raonat Puigdemont, que ha titllat d'error reduir la demanda independentista a la obsessió d'un Govern.

"Han d'entrar a jugar a l'arena de la política", ha continuat el president català, que ha opinat que només "menystenint" l'independentisme l'Estat no solucionarà res. A més, s'ha mostrat convençut que si un dia un govern espanyol autoritzés un referèndum a Catalunya no hi hauria un gran rebuig per part de la societat espanyola".

El president de la Generalitat ha assegurat que no l'inquieta l'intent de l'Estat d'imposar un canvi en el relat, ja que, ha dit, no pot suposar un entrebanc pel propòsit que els catalans han demostrat els últims cinc anys de voler la independència. De la mateixa manera, ha apuntat que no concep que la CUP no aprovi els pressupostos el mateix any que la Generalitat ha de convocar un referèndum sobre la independència.

Preguntat sobre com ha de reaccionar l'independentisme si s'inhabiliten polítics, Puigdemont ha respost que "és evident que no es pot fer veure que no passa res". "Cap país decent acceptaria que això fos neutre", ha avisat, i ha argumentat que si s'inhabilitat l'expresident Artur Mas, els seus exconsellers o la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, s'està "inhabilitant el que representen".

Cotarelo i el dret a l'autodeterminació

Durant l'acte, que ha presentant el director del diari digital 'El Món', Salvador Cot, Cotarelo ha reivindicat el dret a l'autodeterminació de Catalunya -ha apuntat que dret a decidir és un "eufemisme"-, i ha apuntat que la legitimitat de les institucions catalanes com a dipositàries de la sobirania durant segles, està per sobre d'unes lleis que poden ser canviades i que, a més, poden respondre al "capritx" momentani dels legisladors.

stats