Política 03/04/2016

Puigdemont diu que la seva tasca de president és "irrepetible" i sense continuïtat

El cap del Govern assevera que la pròxima legislatura "demanarà nous perfils", tot i que l'expresident Artur Mas ha expressat que li agradaria que tornés a optar a la presidència

Ara
2 min
Carles Puigdemont en la seva presa de possessió com a president de la Generalitat, amb Artur Mas / PERE VIRGILI

BarcelonaEl president Carles Puigdemont"claríssim" quin és el seu rol i que és al Palau de la Generalitat, al qual va arribar de forma inesperada, per fer una "feina irrepetible" que "no té continuïtat" perquè la pròxima legislatura "demanarà nous perfils". Aquesta és una de les reflexions que l'exalcalde de Girona trasllada al periodista Josep Riera Font al llibre 'Em dic Carles. De què està fet el president', de l'editorial Ara Llibres, recollida per l'agència Efe.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sobre els esdeveniments que el van portar al Palau de la Generalitat, Puigdemont confessa en el llibre que "no tenia dret a no acceptar" la proposta de l'expresident Mas per prendre el seu relleu, perquè les circumstàncies eren "excepcionals".

La voluntat de Puigdemont contrasta amb el desig que l'expresident de la Generalitat Artur Mas va expressar recentment en una entrevista a l'ARA. Després de deixar clar que no tornaria a ser el candidat a la presidència d'una Generalitat autonòmica, Mas va dir que li agradaria que hi optés Carles Puigdemont. Deixant clar, això sí, que era una decisió que depenia de l'actual president de la Generalitat.

El paper de Felip VI en el procés

En un dels fragments del llibre, Puigdemont desconfia que el rei Felip VI pugui afavorir una solució pactada davant el procés sobiranista, perquè creu que el monarca està "una mica atrapat en el seu rol". "Evidentment, no esperem que el rei es posicioni a favor de res. Però una exquisida neutralitat hauria estat desitjable. I no l'ha tinguda", conclou.

D'altra banda, i a l'espera del que passi al Parlament amb la moció de la CUP que demana desacatar el Tribunal Constitucional, el president planteja el procés "en termes de legalitat" i assegura que aquesta legislatura no tindrà ni "un sol minut de buit legal".

El llibre també repassa el moment de l'ingrés de Puigdemont (ja independentista) a CDC i la simpatia de l'actual president de la Generalitat per alguns postulats del PSC en els anys 80, encara que llavors el president català es va negar a estar en un partit que tingués "vincles de dependència" amb una formació d'àmbit estatal com el PSOE.

A més del perfil polític, també hi ha referències personals sobre la seva família, el seu naixement a Amer (Selva) el desembre del 1962 –pocs dies abans que s'ensorrés una casa veïna i morís una família sencera– o altres episodis clau de la seva vida, com l'accident de trànsit que va tenir el 1983 després d'impactar amb un camió, el conductor del qual va fugir.

stats