Política 27/09/2012

Pujol: "Espanya ha perdut una guerra contra ella mateixa i ha d'admetre la derrota"

L'expresident alerta que l'Estat "ha d'abandonar l'arrogància" i "les excuses falses" si vol sortir de la crisi

Acn
2 min
Jordi Pujol en la jornada organitzada per Esade al Món Sant Benet / ACN

Sant Fruitós de BagesJordi Pujol està convençut que "Espanya ha perdut una guerra contra ella mateixa". L'expresident de la Generalitat creu que atribuir la situació a la insolidaritat alemanya o les finances europees és "la versió més autocomplaent" de la història. Ho ha advertit aquest dijous durant la jornada 'Transformacions per la crisi', organitzada per Esade i que se celebra a Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons el seu punt de vista, "les excuses falses" dificulten la recuperació i retarden els canvis d'actitud "necessaris per superar la crisi". Per l'expresident, Espanya és un país vigorós i pot tirar endavant, però "ha d'abandonar l'arrogància". Ara per ara, l'Estat està immers en un clima "de desànim actual propi d'un paisatge de derrota", i "amb excuses falses" no superarà la crisi, ha afegit. Per aquest motiu, Pujol creu que l'Estat ha d'admetre la derrota, tal com va fer Alemanya després de la Segona Guerra Mundial. "Llavors, el país alemany va admetre la derrota, va actuar amb humilitat i es va posar a treballar", ha recordat.

Respecte a les causes que han portat l'Estat fins a aquesta situació, Pujol ha assegurat que hi ha hagut errors "tècnics i també ètics i morals". L'expresident ha recordat que l'actual ministre italià, Mario Monti, va visitar l'estat espanyol l'any 2006 i hi va detectar un excés d'eufòria i optimisme. Per això creu que "Espanya no sortirà de la crisi amb arrogància" i ha avisat que ha d'assumir, "amb modèstia i autocrítica", quins han estat els errors i explicar què ha passat "de manera molt seriosa".

Pujol també ha recordat que l'Estat ha viscut en una bombolla immobiliària i una bombolla laboral molt vinculada al fenomen de la immigració. "Optar per la immigració sense límit significa una economia no competitiva", ha afegit.

El Tribunal Constitucional "mereix poc respecte"

L'expresident català també ha afirmat que l'estat espanyol travessa una profunda crisi econòmica i institucional, amb un Tribunal Constitucional que "mereix poc respecte" i "una monarquia que ha perdut part de la confiança que havia tingut fins fa molt poc".

stats