Política 21/09/2017

Què sabia Rajoy sobre la cuina del jutge Ramírez Sunyer?

Fonts judicials assenyalen a Madrid que un tràfec de diligències com el desenvolupat al jutjat número 13 i amb la participació activa de la Guàrdia Civil no podia passar inadvertit al ministre de l'Interior

i
Ernesto Ekaizer
3 min
Agents de la Guàrdia Civil a l'entrada de l'Institut Català de Finances

MadridL'operació Anubis del dimecres 20-S impulsada pel jutge Juan Antonio Ramírez Sunyer, titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, es preparava des de feia diverses setmanes, si no mesos. Normalment la Guàrdia Civil sol establir la data amb el jutge amb prou antelació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'una banda hi ha la informació, que prové del servei d'informació del cos i del Centre Nacional d'Intel·ligència, però també d'intervencions telefòniques i seguiments, cosa que es podrà confirmar, segons fonts judicials de Madrid, quan s'aixequi el secret sumarial.

Però a més de la informació hi ha els recursos emprats tant en nombre d'agents com de vehicles. I això exigeix disponibilitat i preparació.

En aquest cas, la data del 20-S coincideix amb una data en què Ramírez Sunyer estava de guàrdia; és a dir, el dia D ha sigut suggerit pel magistrat.

És normal que aquest tipus d'operacions s'informin des de l'alt comandament de la Guàrdia Civil al ministre de l'Interior quan s'acosta el moment, encara que no s'entri en detalls. Però tractant-se del referèndum, a diferència d'una operació més corrent, com un cas de corrupció, per exemple, una simple menció a cau d'orella és, com se sol dir, més clar que l'aigua a les oïdes de l'interlocutor. I més quan es tracta d'un "assumpte d'estat".

La trajectòria pública del jutge Ramírez Sunyer, d'altra banda, no se li escapava a un dels homes més informats del dia a dia de la política catalana –des de La Camarga fins a l'operació Catalunya– com el director de gabinet del president del govern espanyol, Jorge Moragas, sobretot des del moment en què comença, al febrer, la investigació sobre les declaracions de l'exjutge Santi Vidal, segons les quals el Govern tenia possessió de les dades fiscals dels ciutadans.

Aquesta investigació ha anat enfilant cap a l'organització del referèndum i la participació en la consulta de tots aquells alts càrrecs i funcionaris que no són aforats, al marge de la querella admesa a tràmit pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Si, com s'assegura a l'ARA, el jutge ha ordenat intervencions telefòniques i alhora s'ha anat acumulant informació de la Guàrdia Civil i el CNI, només faltava fixar la data per dinamitar la infraestructura material i part de la humana sobre la qual es muntava l'1-O.

El jutge Ramírez Sunyer, que no havia ordenat durant llargs mesos d'investigació l'entrada i escorcoll al domicili de Santi Vidal, sí que ha inclòs aquesta diligència dins els 41 escorcolls d'aquest dimecres. És que Vidal era el fil del cabdell del procediment.

Fonts judicials assenyalen a Madrid que un tràfec de diligències com el desenvolupat al jutjat número 13 amb i la participació activa de la Guàrdia Civil no podia passar inadvertit al ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, amb antelació al "toc" habitual d'últim moment amb el qual el cos sol advertir que en tal data es produirà una operació.

Hi ha un altre fet. Dilluns a la nit l'advocat de l'Estat presenta davant del Tribunal Constitucional un nou incident d'execució de sentència sobre l'administració electoral catalana. Demana multes per a Josep Maria Jové, secretari d'Economia i secretari de la Vicepresidència de la Generalitat, i Montserrat Vidal, cap de Processos i Consultes Electorals, i que s'enviïn les seves actuacions a la fiscalia.

Jové, per la seva banda, serà detingut dimecres al començament de l'operació per ordre del jutge Ramírez Sunyer.

La decisió de Rajoy de comparèixer la nit del 20-S i donar per liquidat el referèndum a través d'un missatge als ciutadans, cosa estranya a l'estil del president del govern espanyol, indicava que no hi havia preocupació oficial perquè es percebés públicament que l'operació Anubis –mort del referèndum– podia ser un moviment governamental a la partida d'escacs govern espanyol - Generalitat, quan una elemental prudència aconsellava esperar i no reforçar sospites al respecte sobretot en l'opinió pública de Catalunya.

stats