Política 08/06/2016

Qüestió de confiança: un procediment parlamentari inèdit

El Parlament viurà per primer cop una qüestió de confiança. Així funciona el procediment

Ara
1 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ahir al Parlament. Va intervenir des de la tribuna de l’hemicicle després de la votació dels comptes.

BarcelonaLa primera de la història

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Parlament viurà per primer cop una qüestió de confiança. Un procediment extraordinari que regulen el reglament de la cambra i la llei de la presidència de la Generalitat i del Govern.

Com funciona?

El president -havent parlat abans amb el seu executiu- pot plantejar a la cambra una qüestió de confiança. Per fer-ho ha de presentar un escrit motivat, a partir del qual s’obre un termini de mínim 24 hores abans que se celebri el debat.

Quina majoria necessita?

La qüestió de confiança es decideix per majoria simple. És a dir, si el president obté més vots a favor que en contra, s’entén que el Parlament li ha renovat la confiança.

Què passa si la perd?

Si el president de la Generalitat rep més vots en contra i perd la qüestió de confiança, queda cessat. S’obre aleshores un període perquè el Parlament esculli un nou president seguint els mecanismes d’un debat d’investidura. Una ronda de consultes de 10 dies i dos mesos per trobar un successor o anar a eleccions.

stats