Política 23/09/2014

Rajoy diu que no ha "enganyat" Mas i l'acusa de prendre "un camí que no porta enlloc"

El president espanyol assegura que l'independentisme vol "imposar una falsa homogeneïtat"

Joan Rusiñol
2 min

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, manté el seu posicionament sobre Catalunya. En unes declaracions als periodistes, després d'intervenir en un fòrum mundial sobre comunicació, ha assegurat que ell no ha "enganyat" mai el president de la Generalitat, Artur Mas, sobre les seves intencions. Insisteix que li ha explicat des de fa temps la seva voluntat d'impugnar la convocatòria d'una consulta, prevista, per al 9 de novembre, que titlla d'il·legal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy no veu amb bons ulls unes eventuals eleccions anticipades a Catalunya i lamenta que es "dediqui tanta energia" al debat sobiranista, en comptes de centrar-se en els problemes socials i econòmics dels ciutadans. Per això, creu que Mas transita per "un camí que no porta enlloc".

La força "moral" de la unitat

El president del govern espanyol ha acusat implícitament aquest dimarts l'independentisme de voler "imposar una falsa homogeneïtat" a la societat. Segons ha dit, a Espanya hi ha projectes polítics que volen "aixecar fronteres entre iguals, posar dics a la prosperitat i eradicar la pluralitat d'identitats, tan consubstancial a les societats modernes".

Rajoy ha fet una crida a la responsabilitat com a "demòcrates" per fer front als "fantasmes del passat" que sorgeixen amb la crisi econòmica i que posen en qüestió, ha dit, "el somni europeu que tant ha constat de construir i que tan necessari és". En aquest punt ha citat "els populismes antipolítics i els nacionalismes excloents", així com els "radicalismes". Un fenomen, ha explicat, que s'esdevé a tota la Unió Europea i que Espanya –segons el president espanyol– no n'ha quedat al marge.

La recepta de Rajoy –que aquest vespre comença un viatge oficial a la Xina– passa per apel·lar a la "força moral de la unió i la concòrdia", que ha identificat amb el "futur". La resposta és "donar-nos la mà i no l'esquena". Ha reivindicat la necessitat d'obrir-se al món, en una societat globalitzada com l'actual.

stats