SUPRESSIÓ D'ORGANISMES
Política 28/06/2013

Cada resolució del Defensor del Poble costa com 14 del Síndic de Greuges

Rafael Ribó presenta un informe que evidencia que la supressió del seu organisme no farà estalviar recursos a l'administració

Roger Tugas
2 min
Rafael Ribó, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl Síndic de Greuges, Rafael Ribó, està decidit a demostrar que la supressió d'organismes autonòmics que planteja el govern espanyol no suposarà l'estalvi que preveu l'executiu de Mariano Rajoy. Així, aquest divendres ha presentat un informe en què compara el cost de la seva institució i la del Defensor del Poble i que evidencia que l'organisme estatal no és un exemple d'eficiència. De fet, entre el 2009 i el 2013 el Síndic de Greuges ha reduït un 32,92% el seu pressupost, fins als 5,9 milions d'euros, mentre que el Defensor del Poble només l'ha retallat un 12,14%, fins als 14 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i això, mentre el Síndic va realitzar 25.073 actuacions i va inadmetre només 267 queixes el 2012, el Defensor del Poble en va fer poques més, 33.849, però en va rebutjar una majoria de 20.164. El Síndic, doncs, va finalitzar 8.386 expedients i va dictar 3.635 resolucions i recomanacions el 2012, mentre que el Defensor del Poble només va finalitzar 5.126 expedients i va dictar escassament 548 resolucions i recomanacions. Per tot això, cada resolució o recomanació del Síndic va costar 1.925 euros, unes 13,74 vegades menys que els 26.447 euros que va costar cada resolució o recomanació del Defensor del Poble. En el cas dels expedients, cadascun dels del Síndic costa 835 euros, i cadascun dels del Defensor del Poble, 2.827 euros. En el conjunt de les nou comunitats que tenen defensors propis, la mitjana del cost de les actuacions és de 281,84 euros, mentre que cada actuació del Defensor del Poble el 2012 va costar 428,16. Són xifres extretes de les memòries de cada organisme i el seu pressupost.

Contra un clar "atemptat al principi d'autonomia

Amb això, Ribó ha denunciat que el govern espanyol promou un "clar atemptat al principi d'autonomia recollit a la Constitució" i una "redefinició de l'estat de les autonomies". Així, tot i que reconeix que cal seguir racionalitzant l'administració pública, ha recordat que l'octubre del 2011 el Consell d'Europa va aprovar per unanimitat –amb els vots de tots els representants espanyols– un informe que recomanava crear 'ombudsmans' a tots els territoris on hi ha parlaments. "Hi ha una maldat metodològica en l'informe de la Comissió de Reforma de les Administracions Públiques que no se li permetria ni a un alumne de batxillerat", ha denunciat Ribó, que ha criticat que manipula les dades dels síndics territorials.

Ha explicat igualment que "Espanya és l'única democràcia en el món parlamentari on, havent-hi estructures territorials de poder i amb defensors a totes, n'hi ha un que pot entrar a totes". I, de fet, el Síndic lamenta que precisament el Defensor del Poble "ha estat una de les cinc institucions que han participat en l'informe, sense consultar cap defensor autonòmic". Per això, es posarà en contacte amb el Parlament, el govern espanyol, el Defensor del Poble i el Consell d'Europa per intentar frenar la reforma, i ha anunciat que posaran en comú amb la resta de síndics autonòmics el seu malestar. A més, ha apuntat que, en ser una figura prevista a l'Estatut, caldria reformar-lo per poder suprimir el Síndic, amb un referèndum al final del procés.

stats