CANVIS A L’EXECUTIU
Política 19/11/2016

Rajoy relleva Llanos de Luna i situa Millo de delegat del govern

El PP busca millorar la imatge de la institució entre els catalans

Albert Solé / Gerard Pruna
3 min
1. Enric Millo i Jorge Fernández Díaz entrant ahir a la junta directiva del PP català. 2. Gonzalo Ferre, expresident d’Adif.

Barcelona“Crec que les persones són importants, però el tarannà i la voluntat ho són més, i per tant totes les peces que el govern està movent encaixaran en aquesta voluntat negociadora que el govern vol dur a la pràctica”. Així es va expressar ahir el portaveu de l’executiu espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, preguntat pel canvi al capdavant de la Delegació del govern espanyol a Catalunya. El veterà diputat al Parlament Enric Millo -quatre anys sota el paraigua d’Unió dins el grup de CiU (1999-2003) i del 2004 fins ara amb el PP- rellevarà en el càrrec a María de los Llanos de Luna, que ha sigut la delegada des del 2011. Millo (Terrassa, 1960) té un tarannà diferent -va ser, per exemple qui va negociar els pressupostos amb CiU el 2011 i el 2012- del de Llanos de Luna, que ha sigut la cara del govern Rajoy que ha encapçalat l’ofensiva legal contra els ajuntaments pel procés independentista. Tot i això, tant Millo com Xavier Garcia Albiol, coordinador general del PP català, van assegurar que no hi haurà “canvi de tarannà”. Fonts populars consultades per l’ARA, però, afirmen que el relleu de Llanos de Luna és una petició expressa de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaria -encarregada de les relacions amb les comunitats-, que busca algú amb un perfil molt més polític, que contribueixi al “diàleg” i ajudi a fer més visibles les actuacions del govern espanyol a Catalunya. És a dir, que els catalans no vegin la Delegació de l’executiu espanyol només com la institució que persegueix els ajuntaments independentistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Adéu a l’assot de Josep Rull

Un altre canvi del govern espanyol que pot fer variar la seva imatge a Catalunya és el de d’Adif. Gonzalo Ferre va deixar ahir de ser el president de l’empresa pública que gestiona les infraestructures ferroviàries de l’Estat. Amb Ferre liderant Adif -des del gener del 2013-, la relació entre l’empresa responsable de les obres a Rodalies i del corredor mediterrani i la Generalitat s’havia anat degradant fins al punt de ser inexistent. El conseller Josep Rull ha admès que no tenia interlocució amb Ferre i ha repetit més d’una vegada que “Adif té vida pròpia i està fora de control del ministeri de Foment”. El nou president d’Adif, nomenat ahir, serà Juan Bravo, actual conseller delegat del Metro de Madrid.

La Generalitat es mira amb escepticisme els relleus. “No valorem els canvis de noms, esperem veure els fets”, expliquen fonts del Govern, que recorden que altres vegades el PP ja ha posat a Catalunya perfils semblants, com va ser el cas de Josep Piqué i Anna Birulés, “però la realitat és que el PP és el partit més hostil amb Catalunya”.

Amant dels toros

On no s’augura suavització de les formes amb Catalunya és en el nomenament del nou secretari d’estat de Cultura, Fernando Benzo, un ferm defensor de la tauromàquia. Se li atribueix a ell l’impuls del canvi normatiu per poder fer tornar els toros a Catalunya, i fins i tot defensa que es pugui abaixar l’IVA en aquesta activitat.

Bermúdez de Castro, el braç executor de Sáenz de Santamaría

La vicepresidenta del govern espanyol i flamant ministra d’Administracions Territorials, Soraya Sáenz de Santamaría, ja ha escollit qui serà el seu braç executor a Catalunya. Roberto Bermúdez de Castro, mà dreta de l’expresidenta de l’Aragó, passa a ser el nou secretari d’estat d’Administracions Territorials, la cartera assumida per la vicepresidenta i pensada per respondre al procés. Exdiputat a les Corts d’Aragó, és amic personal de Sáenz de Santamaría i va ser conseller de Presidència, Justícia i portaveu de Luisa Fernanda Rudi fins al 2015, quan el PP va perdre la presidència de l’Aragó. Igual que Millo, ahir va anunciar que deixava l’acta de diputat al Parlament aragonès.

stats