Política 02/09/2017

Rajoy avisa el Govern: "És a les seves mans el que pugui passar en els pròxims dies"

El president espanyol reitera que l'1-O no es farà i acusa Puigdemont de "radical" i "extremista"

Eva Terol
2 min
Rajoy reitera que l'1-O no es farà i acusa el Govern de Puigdemont de "radical" i "extremista"

ValènciaEl president de govern espanyol, Mariano Rajoy, no es mou ni un mil·límetre del seu discurs en contra del referèndum. Aquest dissabte, en la seva intervenció en la reunió interparlamentària del PP al País Valencià, ha definit el govern de Carles Puigdemont com un "grapat de gent instal·lada en l'extremisme" i que viu en la "intolerància", i ha afirmat que "preservarà la unitat d'Espanya" fent complir la Constitució. També ha llançat un avís a la Generalitat: "És a les seves mans el que pugui passar en els pròxims dies". La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ja va advertir ahir en el seu discurs a València que "la democràcia actuarà amb totes les seves armes" per aturar el referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest ha estat el discurs del president espanyol a pocs dies que s'aprovi la llei del referèndum al Parlament i es convoqui formalment l'1-O, previst d'aquí a menys d'un mes. Davant les intencions de Junts pel Sí i la CUP, Rajoy ha promès que farà complir la llei "sense aixecar la veu" ni entrar en "cap enfrontament estèril" com assegura que pretenen els "extremistes". S'ha compromès a respondre "amb moderació i proporcionalitat però també amb fermesa i determinació". "Ningú liquidarà la democràcia espanyola", ha assegurat.

També s'ha referit a la intenció de la majoria independentista d'aprovar per la via exprés les lleis de desconnexió en el ple de la setmana que ve. "Es pretén en un dia qualificar la proposició de llei, incloure-la en l'ordre del dia –en el qual no hi és–, privar l'oposició del seu dret a esmenar-la i anar al Consell de Garanties Estatutàries", ha criticat Rajoy.

El cap de l'executiu espanyol ho ha aprofitat per carregar també contra els que van xiular el rei Felip VI i els membres de la Moncloa que van manifestar-se dissabte passat en contra del terrorisme. A parer seu, es tracta d'una "minoria fanatitzada que ni va parlar del terror ni va tenir record per a les víctimes".

Zapatero, amb el govern de Rajoy

Rajoy ha rebut aquest dissabte el suport de l'expresident del govern espanyol i exlíder del PSOE José Luís Rodríguez Zapatero. Així, en un discurs en un acte de partit a León, s'ha compromès a un suport "ferm" del PSOE "en la defensa de la Constitució i la llei" davant del "desafiament" que assevera que suposa l'independentisme.

No obstant això, Zapatero ha mostrat el seu desig que el PP donin suport també al PSOE "quan proposi una oferta de diàleg i de política" que ha de ser "des de la llei". Això sí, una vegada que els independentistes "desisteixin clarament de la seva pretensió" de fer el referèndum d'autodeterminació.

L'expresident espanyol també ha enviat un missatge als independentistes: ha volgut dir-los que "viatgen cap enlloc" perquè "no hi ha democràcia que permeti saltar-se la Constitució" i ha recordat que "no hi ha govern democràtic al món que ni tan sols es plantegi reconèixer una decisió unilateral de independència".

stats