LA GOVERNABILITAT DE L’ESTAT
Política 17/08/2016

Rajoy busca aigualir les condicions de Rivera amb l’aval del PP

Ciutadans avisa que les sis exigències que planteja són innegociables i amenaça de tornar al ‘no’

D. Sánchez Ugart / G. Pruna
4 min
El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, respondrà avui a les sis  condicions que va fixar Albert Rivera a canvi del sí dels seus 32 diputats.

Madrid / BarcelonaMariano Rajoy tindrà avui carta blanca dels membres del comitè executiu del PP per negociar amb Ciutadans les sis condicions que va posar damunt la taula Albert Rivera a canvi del dels seus 32 diputats a la investidura. El president en funcions es va donar una setmana per respondre a aquest plec d’exigències, que s’albiraven assumibles des del primer dia, i va traslladar la responsabilitat de la decisió final al màxim òrgan de decisió del partit entre congressos, que avui celebra una de les reunions que més expectació han generat en els últims anys.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que Rajoy pretenia crear l’aparença que la decisió es prenia de manera col·legiada, el comitè executiu tornarà la pilota al líder popular, que podrà iniciar a partir de demà una negociació amb Rivera sense que de la reunió de la cúpula n’hagi sortit un clar a les condicions. Malgrat la insistència de Ciutadans, que ahir reiterava que les seves exigències són innegociables, el vicesecretari d’organització del PP, Fernando Martínez-Maillo, va deixar entreveure que la resposta dels populars serà prou ambigua per iniciar un diàleg sense comprometre’s a res.

“Les mateixes condicions tenen matisos”, afirmava el dirigent popular, per explicar que les respostes no seran binàries. Maillo es referia, per exemple, a la supressió dels aforaments que demanen els liberals, i que requeriria una reforma de la Constitució que hauria de comptar també amb el suport del PSOE, segons la visió dels populars. Un altre membre de la direcció del partit es limitava a explicar a l’ARA que la decisió se sotmetrà “a la consideració” del comitè executiu, que “n’emetrà una decisió”, però rebutjava aclarir si, formalment, es faria una votació ni si en sortiria una data d’investidura, com reclama el líder de la formació taronja. “Rajoy exposarà el paper de Ciutadans i demanarà si hi ha objeccions al comitè”, resumia una col·laboradora del president en funcions, que tampoc va aclarir si qui explicaria als mitjans la decisió del comitè seria el president en funcions o algun altre dirigent popular.

La Moncloa havia fet córrer la data de l’1 de setembre per al debat d’investidura, una data que satisfaria Ciutadans. Però no queda gens clar que el comitè executiu fili tan prim. Maillo va deixar caure que es podria fixar una data de la sessió “a partir de demà”: una ambigüitat calculada que dóna marge al candidat popular per deixar-ho com una peça més a encaixar un cop s’encetin les negociacions amb Rivera, previsiblement just després de la reunió.

Caldrà veure si els liberals en tenen prou amb aquesta indefinició per asseure’s a parlar amb els populars. Ahir el secretari de comunicació, Fernando de Páramo, avisava des de Barcelona que les sis condicions no són negociables. “No en canviarem ni una coma”, va remarcar. No va precisar, però, si Albert Rivera es negaria a reunir-se un altre cop amb Rajoy en el cas que els populars no acceptessin obertament les seves exigències.

En un intent de condicionar la reunió de l’executiva del PP, De Páramo va alertar que si no accepten les seves condicions es replantejaran la posició inicial. És a dir, que podrien desdir-se de l’abstenció en segona votació que havia promès fa setmanes per tornar al no.

Ciutadans necessita un compromís del PP amb mesures de regeneració que ajudi les seves bases a digerir el gir estratègic de la direcció, que ha passat en menys de dos mesos del veto a Rajoy a estar a punt de votar a la seva investidura. Per això vol mostrar-se ferm en aquestes exigències, i ahir va emplaçar els populars a escollir si opten per la regeneració o “per tapar la corrupció al partit”. El que no s’esperen els liberals és que Rajoy anunciï ja avui la data del debat d’investidura, que els de Rivera preveuen per a l’última setmana d’agost.

Més enllà de la data, s’espera que les principals reticències del PP a les condicions de Ciutadans passaran per la creació de la comissió d’investigació pel cas Bárcenas (tot i que a la pràctica no caldrien els vots populars al Congrés per tirar-la endavant) i per aquelles exigències que requereixen una reforma de la Constitució per fer-se efectives, com la supressió dels aforaments o la limitació de mandats. En un capítol a part hi ha la petició que no hi hagi càrrecs públics imputats. Entre els més de 90 dirigents citats demà a Génova per posicionar-se sobre aquesta qüestió, hi ha Rita Barberá, a un pas de ser investigada pel Tribunal Suprem, tot i que no és segur que l’exalcaldessa de València acabi anant a la trobada.

Pressió al PSOE

La resposta del PP, a més d’anar encaminada a obrir el diàleg amb Ciutadans, tindrà un missatge clar per al PSOE. Mariano Rajoy voldrà escenificar que -tot i haver ajornat la decisió una setmana- s’està movent per evitar les terceres eleccions i tornarà a transmetre que només el PSOE pot evitar aquest escenari. “El més important és l’endemà, perquè encara que puguem iniciar les negociacions, necessitarem el concurs d’altres formacions, especialment del PSOE. Si no s’abstenen no hi haurà govern”, deia Maillo.

La resposta dels socialistes no trigarà a arribar i no satisfarà les aspiracions de Rajoy. El líder del PSOE, Pedro Sánchez, contraprograma avui mateix el PP, amb una reunió de la comissió permanent del partit i de la directiva socialista al Congrés. En aquesta reunió, es donarà forma i contingut al no a Rajoy, que es mantindrà de moment invariable. La trobada -inusual- servirà per començar a preparar les línies bàsiques del discurs d’oposició de Sánchez en un hipotètic debat d’investidura i per donar una resposta immediata als anuncis que pugui fer el PP.

stats