Política 21/10/2016

Rajoy assumeix que haurà de cedir en els seus plantejaments per ser investit

El president espanyol en funcions creu que és una "oportunitat" per afrontar els "grans reptes de futur" que té Espanya

Efe
2 min
Rajoy va anar a la Zarzuela com a líder del PP, però va fer les declaracions al Palau de la Moncloa

Brussel·lesEl president del govern en funcions, Mariano Rajoy, ja assumeix les dificultats que tindrà per governar si és investit cap de l'executiu, i també que no podrà tirar endavant part del seu programa electoral. Ara bé, ha deixat clar que intentaria governar teixint acords.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"És evident que aquesta és una legislatura en què tots haurem de fer un esforç més gran per entendre'ns i buscar acords, i tots haurem de cedir en els nostres plantejaments de màxims", ha assenyalat en la conferència de premsa que ha ofert a Brussel·les per comentar les conclusions del Consell Europeu. Per a Rajoy, la nova situació també pot ser una "oportunitat" per deixar resolts "els grans reptes d'Espanya en el futur".

El que farà serà "actuar amb la màxima lleialtat possible" i assumint que molts dels plantejaments amb els quals es va presentar a les eleccions no podran tirar endavant.

"Jo tinc una gran responsabilitat si es produeix la investidura, però no sóc l'únic que la té, perquè, al final, les decisions que corresponen a Espanya s'han de prendre entre els 350 diputats que hi ha a les Corts i no només per part dels 137 del PP ", ha recalcat.

En demanar-li que especifiqués què oferiria en el seu eventual discurs d'investidura, Rajoy ha explicat que en l'anterior intent sabia per endavant que no sortiria elegit perquè hi havia una majoria de 180 diputats que hi votaria en contra.

Ara ha assenyalat que, si el que pretén és tenir més suports per la via del 'sí' -que ha reconegut que és difícil- o per l'abstenció, haurà d'adequar el seu discurs a la nova situació.

Segons la seva opinió, si hi ha bona voluntat per part de tots caldrà incidir en els assumptes en què hi ha més possibilitats d'acord i deixar de banda aquells en què es constati que el desacord és molt difícil de superar.

A l'espera del PSOE

El cap de l'executiu en funcions ha insistit en la necessitat d'esperar a la reunió del comitè federal del PSOE de diumenge per saber si finalment aquest partit permetrà la seva investidura, i també esperar a veure si el rei pren la decisió de proposar-lo com a candidat.

"El rei pot decidir proposar algú com a candidat a la investidura o no. No em correspon a mi dir els criteris que utilitzarà el rei i hauré d'esperar a veure el que passa", ha remarcat.

Pel que fa a la decisió que adoptarà el comitè federal del PSOE i si preferiria una abstenció de tot el grup socialista o es conformaria amb les 11 abstencions que li permetrien ser investit, ha subratllat que el que ell prefereix és el que està dient des de l'endemà de les eleccions del 20 de desembre: un govern de coalició.

El PSC manté el 'no' a RajoyEn qualsevol cas ha precisat que no entrarà en els debats del PSOE ni té res a dir sobre el que han de fer o no. "Aquesta és una decisió que correspon al PSOE i que jo respectaré sigui la que sigui", ha garantit.

Tampoc ha volgut entrar en especulacions sobre la composició del seu possible nou govern i ha assegurat que encara no ha dedicat "ni un minut" a aquest assumpte i que, si ha de decidir sobre això, al primer que informarà serà al rei.

stats