CAP AL 20-D
Política 01/12/2015

Rajoy s’aferra a les condicions de la CUP per sentenciar Mas

El PP centrarà la campanya en la unitat d’Espanya, l’economia i la lluita contra l’atur

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Rajoy va contraprogramar ahir l’absència al debat d’El País concedint una entrevista als informatius de Telecinco, amb Pedro Piqueras, just després d’arribar de París.

MadridLa Moncloa fa setmanes que es frega les mans amb les divergències entre Junts pel Sí i la CUP. L’enèsim no de la candidatura d’Antonio Baños a la reelecció d’Artur Mas ha sigut la cirereta del pastís. Però el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, té al davant una difícil dicotomia. D’una banda, defensa amb dents i ungles que la força més votada sigui la que governi -és el que vol que passi el 20-D-, però alhora intenta buscar la manera de penjar-se la medalla d’haver acabat amb Mas i, de rebot, amb el procés. Ahir, en una entrevista a Telecinco, va aferrar-se a les noves condicions de la CUP per sentenciar el president en funcions de la Generalitat. “Crec que Mas s’ha equivocat i ara veiem que el futur de Catalunya, del Govern i de les institucions és en mans de la CUP -va assenyalar-. I crec que totes les sortides que ofereixen són dolentes. Mas no té res a veure amb els senyors de la CUP”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PP intenta fer calar el discurs que el procés està a les acaballes, però també branda que és l’únic partit que pot posar fre a qualsevol desafiament. L’aplicació de l’article 155 de la Constitució, que preveu la suspensió de l’autonomia, n’és la mostra. Rajoy assegura que té “cap interès a aplicar-lo”, però que davant d’una proclamació de la República Catalana, que espera que no es produeixi, que diu que “no es podria acceptar de cap de les maneres”, caldria actuar per mantenir la unitat.

Contraatac al primer debat

Si no en tenia prou esquivant el cos a cos amb els líders de Ciutadans i Podem abans del 20-D, Rajoy va anar ahir més enllà i va contraprogramar el primer debat electoral que reunia més candidats a la Moncloa amb una entrevista a Telecinco. Acabava d’arribar de la cimera del clima a París i tot just havia obtingut el compromís del president dels Estats Units, Barack Obama, de visitar Espanya abans d’acabar la legislatura. En una entrevista, de nou, mesurada i sense sortides de to -amb només una vintena de preguntes i sense torn de rèplica-, Rajoy va tornar a basar la seva victòria el 20-D en tres eixos: la unitat d’Espanya i de la Constitució, la recuperació econòmica i la creació de llocs de treball.

Són els eixos que el PP ha marcat, oficialment, per a una campanya en què fixa el PSOE com a “adversari de referència”. És també l’argument necessari per poder defensar l’absència de Rajoy als debats a quatre. “Jo no puc estar tot el dia debatent”, va reivindicar Rajoy. A qui esquiva també el president espanyol és al seu predecessor, José María Aznar, amb qui no preveu cap míting conjunt. El responsable de la campanya dels populars i del gabinet del president espanyol, Jorge Moragas, va voler treure importància al tema -“No és cap drama”, va dir- i va defensar que si no han un trobat forat en les agendes és per un desinterès mutu. Aznar ha incrementat els dards a Rajoy les últimes setmanes per la gestió tant del procés català com de la lluita contra el jihadisme.

Mesura estrella en ocupació

Piqueras va fer esperar Rajoy fins al final de l’entrevista perquè desgranés les seves mesures estrella. Després d’haver promès diumenge noves baixades d’impostos, com la reducció de l’IVA i de l’IRPF, en cas que sigui reelegit, Rajoy va reservar-se per ahir una de les propostes clau en matèria laboral: seguir pagant durant tota la pròxima legislatura per crear llocs de treball. És a dir, continuar subvencionant als empresaris durant quatre anys més la cotització a la Seguretat Social dels primers 500 euros de sou de cada nou contracte indefinit que es faci durant el 2016. Es tracta d’una bonificació que ja s’ha aplicat durant els últims quatre anys i que ara el PP vol estendre també als contractes temporals que es converteixin en indefinits. Rajoy es manté fidel així a la idea que les mesures de caràcter econòmic seran les que finalment inclinaran la balança electoral el 20-D.

stats