Política 22/11/2016

Rajoy assegura que no es jutja "ningú per les seves idees" i avisa que Catalunya no podrà "saltar-se la llei a la torera"

El senador d'ERC Santi Vidal assegura que "a la Inquisició es cremaven llibres i ara treuen la feina"

Ara
2 min

BarcelonaEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat que a Espanya la llibertat d'expressió està garantida i "ningú va als jutjats per les seves idees", sinó per no complir la llei, una idea sobre la qual ha insistit una vegada més. Per exemple, quan ha avisat que "ningú està legitimitat per saltar-se la llei a la torera", i menys encara els representants de la sobirania nacional perquè tenen una "obligació més gran". Rajoy ha fet aquestes declaracions al ple del Senat, des d'on ha retret al jutge i senador d'ERC Santi Vidal que porti al ple del Senat el seu "problema personal", en relació amb la inhabilitació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Em sembla que vostè confon dues coses radicalment diferents que van íntimament unides: la democràcia i la llei. Sense llei no hi ha democràcia", ha afirmat Rajoy, que li ha recordat que està obligat a complir les normes. De fet, en aquest sentit el president espanyol ha dit que el seu govern està disposat a debatre i dialogar amb Catalunya, però no pot acceptar un referèndum d'independència encara que no sigui pactat perquè seria "absolutament antidemocràtic, contrari a la llei i a qualsevol principi de separació de poders".

Vidal ha replicat i ha demanat a Rajoy que deixi d'"utilitzar els tribunals per perseguir i fer callar la veu" dels qui reclamen el dret a decidir. "A la Inquisició es cremaven llibres i ara treuen la feina", ha lamentat. En acabar la seva intervenció, els seus companys de partit han exhibit uns cartells amb el lema "La llibertat no es jutja", la frase que ha fet servir per tancar el seu discurs.

L'intercanvi entre Rajoy i Vidal s'ha produït arran que el magistrat preguntés al president per la judicialització del procés, avui que el Congrés confirmarà el suplicatori demanat pel Suprem per poder jutjar l'exconseller de Presidència, Francesc Homs, per la consulta del 9-N, i just l'endemà que el tribunal mantingués la suspensió de sou i feina per 3 anys del jutge arran de la implicació de Vidal en la redacció d'una proposta de Constitució catalana.

Lapsus de Vidal: posa data al referèndum i ho desmenteix després

Enmig de la picabaralla entre Vidal i Rajoy, el senador s'ha embolicat i ha posat data al referèndum, assegurant que la consulta es farà el 27 de setembre del 2017, que cau en dimecres. Poc després ho ha desmentit a Rac1: ha dit que ha estat un lapsus per la data de les eleccions del 27-S i que en realitat volia dir que la votació es farà la segona quinzena de setembre del 2017.

stats