Política 21/11/2016

El Suprem confirma la suspensió del jutge Santiago Vidal

La sala tercera rebutja el recurs del magistrat per 21 vots a 11. El magistrat acudirà al Tribunal Constitucional perquè considera que se li ha vulnerat el dret a la llibertat d'expressió

Dani Sánchez Ugart / Núria Orriols
2 min
Primer pla del magistrat de l'Audiència de Barcelona Santiago Vidal / ACN

Madrid / BarcelonaEl Tribunal Suprem ha decidit aquest dilluns mantenir la suspensió de tres anys del jutge de l'Audiència Provincial de Barcelona Santiago Vidal, ordenada pel Consell General del Poder Judicial el 2015 per la implicació de l'ara senador d'ERC en la redacció d'una proposta de Constitució catalana, segons han explicat fonts judicials. L'organisme judicial va castigar-lo aleshores a tres anys sense sou ni feina.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els magistrats de la sala tercera del Suprem s'han reunit en ple i han acordat, per 21 vots a favor i 11 en contra desestimar el recurs interposat per Vidal contra la inhabilitació i confirmar-la per tant, per una falta molt greu consistent en la "ignorància inexcusable del compliment dels deures judicials". En declaracions a l'ARA, Vidal ha titllat la decisió d'"injusta" i "mancada de fonament jurídic" que s'emmarca, segons ell, en un estat en què "no hi ha separació de poders". És per això que avança en aquest diari que presentarà un recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional perquè creu que se li ha vulnerat el dret a la llibertat d'expressió i opinió.

Vidal admet que hi anirà "sense cap confiança" perquè el considera un tribunal "deslegitimat" però ha recordat que és l'única manera d'arribar al Tribunal Europeu de Drets Humans.

La sentència es coneixerà en els pròxims dies, i inclourà els vots particulars dels magistrats que han votat a favor d'acceptar el recurs.

Les opcions del Tribunal Suprem

El tribunal tenia avui fins a tres opcions: revocar la suspensió de sou i feina, mantenir la mateixa sanció o reduir-la. Si el Suprem hagués optat per la primera, el jutge ja havia anunciat que deixaria el Senat per tornar a la judicatura.

Després que el Consell General del Poder Judicial decidís el passat 26 de febrer apartar-lo de l'Audiència de Barcelona -per 12 jutges a favor de la sanció i 9 en contra-, Vidal va interposar un recurs davant el Suprem esgrimint un "defecte de forma" en el procediment, ja que, segons ell, qui havia de decidir sobre el seu futur no era el ple del CGPJ sinó la comissió permanent. El ple té competències per decidir sobre l'expulsió d'un jutge de la carrera judicial i, en canvi, la comissió permanent només té competències per resoldre sobre faltes molt greus (com la d'ignorància inexcusable o exercici d'activitats incompatibles), per les quals es jutjava Vidal.

Segons els consultats, qui va acabar sancionant el magistrat Santiago Vidal no tenia les competències per fer-ho i, per tant, el procediment s'ha d'anul·lar per un defecte de forma.

stats