Política 26/02/2015

El poder judicial evita l'expulsió del jutge Vidal però el suspèn tres anys

En una reunió convulsa del plenari del Consell General del Poder Judicial, el promotor de l'acció disciplinària, Antonio Fonseca-Herrero, ha retirat una de les dues faltes greus que li imputava

ángeles Vázquez / Marc Colomer
2 min
El jutge Sant Vidal, després de conèixer la decisió / PERE VIRGILI

BarcelonaLa divisió del Consell General del Poder Judicial s'ha girat en part a favor del jutge Santiago Vidal. El ple de l'òrgan de govern dels jutges ha evitat l'expulsió definitiva de Vidal de la carrera judicial, i l'ha suspès per tres anys. El promotor de l'acció disciplinària, Antonio Fonseca-Herrero, ha plantejat finalment una suspensió de sou i feina per tres anys del magistrat després que la majoria dels membres del CGPJ -12 contra 9- hagin descartat una de les dues faltes greus que se li imputaven per la seva participació en la proposta de Constitució catalana. Els vocals que han quedat en minoria i que volien expulsar definitivament Vidal han anunciat vot particular.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En principi, sobre Vidal pesaven dues faltes molt greus: l'"exercici d'activitats incompatibles" amb el càrrec de jutge i la "ignorància inexcusable" dels seus deures com a jutge, totes dues per haver impulsat la redacció d'una Constitució catalana. Tant el promotor de l'acció disciplinària com la fiscalia havien demanat l'expulsió de Vidal, de manera que, en ser el càstig més elevat, ha hagut de passar pel ple del CGPJ.

Finalment, el CGPJ ha retirat la falta d'incompatibilitat, però ha mantingut la d'ignorància inexcusable. Així, el poder judicial acusa el jutge de l'Audiència Provincial de Barcelona de vulnerar el deure bàsic de fidelitat a la Constitució i a l'ordenament jurídic. La resolució ja ha estat notificada a Vidal.

La llei orgànica del poder judicial estableix cinc categories de sancions per les faltes dels magistrats, i la que ha rebut Vidal és la quarta més greu. En concret, la llei preveu l'advertència, multes de fins a 6.000 euros, trasllat forçós a almenys 100 quilòmetres del destí on exercia fins ara, la suspensió fins a tres anys (que és la sanció que finalment ha rebut Vidal) o la separació o expulsió de la carrera judicial. A Espanya, només hi ha quatre precedents semblants al del cas del magistrat català.

Aquesta suspensió suposa la pèrdua de la destinació del magistrat, segons ha informat l'òrgan del govern dels jutges. Segons fonts del CGPJ han votat a favor el president d'aquest òrgan i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, i la resta de vocals del sector conservador, Juan Manuel Fernández, Gerardo Martínez Tristán, Ángeles Carmona, Núria Díaz, Rafael Fernández Valverde -redactor de la ponència-, Fernando Grande-Marlaska, Vicente Guilarte, Carmen Llombart, José María Macias, Juan Martínez Moya i Wenceslao Olea. Per contra, han votat en contra de la sanció els vocals Mar Cabrejas, Álvaro Cuesta, Roser Bach, Victoria Cinto, Enrique Lucas, Clara Martínez de Careaga, Rafael Mozo, Concepción Sáez i Pilar Sepúlveda. Tots ells han anunciat que presentaran un vot particular.

stats