Política 26/02/2015

Jutges expulsats per deixar escapar narcotraficants o fer favors a la família: els quatre precedents a Santi Vidal

El jutge Santi Vidal serà expulsat avui de la carrera judicial, però hi ha quatre casos més de magistrats apartats del jutjat per haver ajudat a escapar narcotraficants, fet favors als seus familiars o haver-se oblidat de deixar en llibertat a presos absolts

ángeles Vázquez
2 min
El jutge Santiago Vidal en l'acte 'Procés constituent i república' organitzat per ERC de Mataró / ACN

MadridNo és la primera vegada que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) expulsa un jutge de la carrera judicial per una sanció disciplinària. Però sí que serà la primera que ho faci per un motiu tan allunyat d'un delicte com el que pot ser escriure una Constitució catalana. I en el seu temps lliure. Si no es produeix un miracle, el jutge Santi Vidal serà expulsat avui dels jutjats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ple de l'òrgan de govern dels jutges porta aquest dijous a l'ordre de dia la proposta del promotor de l'acció disciplinària, Antonio Jesús Fonseca-Herrero, de separar de la carrera judicial el jutge Vidal, per dues faltes molt greus previstes als articles 417.6 i 417.14 de la llei orgànica del poder judicial (LOPJ). L'acusa d'exercir activitats incompatibles amb el càrrec de jutge o magistrat i d'ignorància inexcusable en el compliment dels deures judicials.

Fins ara, el Consell, sense comptar als jutges i magistrats condemnats per algun delicte, només ha expulsat de la carrera judicial per sanció disciplinària a quatre jutges i les conductes per les quals van ser sancionats res tenen a veure amb l'exercici de la llibertat d'expressió al·legada per Vidal. Les seves conductes estan a un pas de ser delictives o, almenys, justifiquen per si mateixes la imposició de la mesura més greu que pot recaure sobre un jutge.

Jaime Rodríguez Hermida

El primer cas es remunta a 1988, quan va expulsar-se de la carrera judicial el magistrat del Tribunal Suprem Jaime Rodríguez Hermida per la irregular posada en llibertat del cap de la Camorra napolitana Antonio Bardellino. L'alt tribunal va confirmar la seva separació de la carrera i va substituir per una multa la sanció imposada a un altre magistrat implicat, Ricardo Varón Cobos.

Adelina Entrena

El 1997, l'expulsada de la carrera judicial va ser Adelina Entrena per portar el seu jutjat de Motril (Granada) amb una absoluta desorganització i desatenció. De fet, va oblidar-se de comprovar la situació dels presos que depenien d'ella. Un d'ells va estar-se 437 dies de més entre reixes i, en altres casos, els presos van estar-se a la presó més d'un mes més del que tocava. El Suprem va confirmar el 2010 la sanció imposada per sis faltes molt greus.

María Pilar Ramírez

Dos anys més tard, l'apartada de l'activitat judicial per una falta molt greu d'incompliment del deure d'abstenció va ser la jutge de Marbella (Màlaga) María Pilar Ramírez. No va apartar-se d'un procediment concursal relacionat amb l'ajuntament de la localitat en el qual el seu pare i un germà estaven interessats. El Suprem va substituir la sanció per la separació, que és més lleu, ja que va tenir en compte que l'acord del ple del CGPJ havia comptat amb vots particulars que discrepaven sobre el càstig que mereixia la conducta de Ramírez.

José Antonio Martín Martín

L'últim cas és el de José Antonio Martín Martín, que també va haver de deixar el jutjat per una falta molt greu d'incompliment del deure d'abstenció, en participar en la deliberació d'un narcotraficant amb qui tenia relació. El Suprem va anul·lar la sanció el 2012 perquè la tramitació de l'expedient disciplinari va prolongar-se massa en el temps.

stats