Política 06/12/2016

Els polítics espanyols celebren la Constitució reafirmant "una única nació" i amb crides al "consens"

Rajoy afirma que cal "preservar en primer lloc" la unitat d'Espanya en una reforma constitucional

Dani Sánchez Ugart
4 min
EFE

MadridEls polítics espanyols celebren aquest dimarts el dia de la Constitució al Congrés. En un acte sense presència dels partits sobiranistes catalans, ni de la primera fila de dirigents de Podem, les crides a la reforma constitucional se succeeixen 38 anys després de la redacció de la carta magna, però les demandes de "consens" també són compartides.

Mariano Rajoy

'Fixar què cal preservar: en primer lloc, la unitat d'Espanya'

El president espanyol ha qualificat la Constitució del 78 com "el pacte més important" entre espanyols, i ha asseverat que des d'aleshores "es referma la unitat d'Espanya, la sobirania nacional i la igualtat entre tots els espanyols". Segons ell, ara "es tracta" que l'esperit de "consens i de diàleg" es pugui reflectir en la vigent legislatura, perquè ara "ningú té majoria" però "això no ha de ser un obstacle per fer les coses bé, sinó que pot ser una magnífica oportunitat". Rajoy s'ha mostrat "satisfet" sobre com s'han desenvolupat els primers compassos de la legislatura, amb un acord pel sostre de despesa amb el PSOE que "es veu bé a Europa". El president espanyol ha afirmat que és "un molt bon començament" i ha valorat també la constitució de diverses comissions com la del Pacte de Toledo o la reforma educativa.

"La Constitució espanyola es pot reformar, com és evident. Ja es va fer dues vegades, i el PP està sempre disposat a considerar una reforma raonable, però cal tenir en compte què es vol reformar: quins temes es tracten i quins no", ha asseverat, i també ha dit que cal tenir "una idea de quin és el final" de la reforma. Segons ell cal fixar "què cal preservar", ha insisitit que és, en primer lloc, "la unitat d'Espanya". "Hi ha algunes operacions a la vida de les quals cal conèixer el principi i el final", ha conclòs.

Javier Fernández

'Una única nació'

El president de la gestora socialista ha fet una crida a "reformar" la Constitució, però no a "canviar-la", i com la majoria de dirigents polítics ha afirmat que cal fer-ho amb "consens". Fernández s'ha referit al debat de la nació catalana i ha dit que des del punt de vista jurídic "hi ha una sola nació" i una "única sobirania", i el PSOE "no planeja canviar-ho". També ha valorat que els referèndums "agraden als populismes", en la seva primera participació en una jornada de celebració de la Constitució com a líder interí dels socialistes espanyols. Fernández també ha defensat el model federal que abandera el PSOE, i ha afirmat que cal adaptar la Constitució al sistema de tall federal.

Albert Rivera

'No acontentar els que volen trencar Espanya'

El líder de Ciutadans ha afirmat que avui se celebren "40 anys de llibertats i prosperitat", però ha demanat ser "valents" perquè "les coses s'han de renovar i reformar". "Hem de ser capaços de posar-nos d'acord", i aquest pacte ha de tenir "un ampli consens" perquè "és sa i bo que hi siguem tots, o com a mínim tots els que hi volem ser". Rivera s'ha mostrat "convençut" que hi ha espai de consens, en la "defensa de la sobirania nacional", perquè, ha dit, "no reformarem la Constitució per trencar-la". El líder del partit taronja ha assegurat que cal assumir el debat del finançament autonòmic, però no "acontentar els que volen trencar Espanya".

Carolina Bescansa

'Canvi' i no 'reforma'

La secretària d'anàlisi polític de Podem, Carolina Bescansa, per la seva banda, ha asseverat que la Constitució "preveu un marc per a la seva reforma" i que és "evident" que amb els "enormes nivells d'injustícia social, alguna cosa que no està funcionant". Per això, ha demanat un "canvi" i no una "reforma" constitucional, al contrari que els representants de PP, PSOE i Ciutadans. Bescansa ha afirmat que entre les seves demandes hi ha "el dret a un habitatge digne, a la feina" i també que "les diferents nacionalitats expressin com volen articular-se". El secretari d'Organització de Podem ha considerat que els que "s'autoproclamen" constitucionalistes són "els mateixos" que violen diàriament alguns articles de la carta magna. Echenique també els ha acusat de mantenir la del 78 no com un punt de partida cap a una Constitució millor, sinó com un "gerro xinès" que "no es pot reformar", i que quan es fa és per "posar la marca de ramat" dels bancs europeus.

Ana Pastor

'Fixar què cal preservar: en primer lloc la unitat d'Espanya'

La presidenta del Congrés ha afirmat que els grups del parlament han de "construir i no derrocar" amb el debat polític i el plantejament de les seves aspiracions "legístimes". Pastor ha lloat la Constitució del 1978 i ha demanat "diàleg, amplitud de mires i compromís amb el pluralisme". La recerca del "consens", segons ella, ha de prevaldre a l'hora de buscar reformes constitucionals, perquè la seva vocació de "permanència" es vincula a la seva capacitat d'adaptar-se als canvis. Però ha expressat que "no es pot reformar la Constitució al marge de la mateixa" ni "pensant només en alguns".

Guillermo Fernández Vara

Una reforma 'necessària'

El president d'Extremadura ha considerat que la reforma constitucional és "necessària", però que ha de ser abordada amb "el mateix consens com a mínim" que la del 1978, "que ha permès 40 anys de prosperitat i de pau a Espanya". La reforma, segons ell, ha de partir de la premissa que "no hi sobra ningú".

stats