Política 25/06/2017

Romeva assegura en un setmanari francès que el Govern farà el referèndum "sense el consentiment" de l'Estat

En una entrevista a 'L'Obs', el conseller d'Afers Exteriors avisa que la via judicial no funcionarà perquè hi ha moltes persones "disposades a córrer el risc" de celebrar la consulta

Acn
2 min
RAÜL ROMEVA S'ESTRENA AMB UNA NOVEL·LA SOBRE EL PERIODISME EN EXTINCIÓ

BarcelonaEl conseller d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, Raül Romeva, ha assegurat al setmanari francès 'L'Obs' que "Madrid no podrà aturar els catalans". En una entrevista en aquest mitjà, el conseller assegura que el referèndum "és possible dins del marc legal espanyol", però alerta que davant la negativa del govern de Mariano Rajoy per negociar-lo, la consulta es farà "sense el seu consentiment".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El conseller es pregunta com pretén aturar el referèndum l'Estat i li desitja "bona sort" amb ironia si el que pretén és "enviar a la presó els 72 diputats que votin la llei de transitorietat" o "els centenars de voluntaris" que podrien participar en l'organització. Romeva defensa que fa temps que intenten negociar amb el govern espanyol la celebració de la consulta i lamenta que aquesta petició de diàleg no s'hagi atès. Sobre els anuncis d'inversions i l'anomenada 'operació diàleg', es demana "on és aquesta 'operació diàleg'" i critica que sempre es facin les "mateixes promeses" sobre inversions.

El conseller afegeix que la via judicial no funcionarà, com assegura que demostra la condemna d'inhabilitació a l'expresident Artur Mas, ja que defensa que hi ha centenars de persones que, com ell mateix, estan "disposades a córrer el risc" de celebrar la consulta. Per això demana a l'executiu estatal que sigui "realista" i vegi que "no pot aturar la voluntat de milions de persones que exigeixen pacíficament el dret democràtic al vot".

Amb el convenciment que els catalans votaran l'1-O, Romeva explica que si guanya el 'sí' el Govern "activarà el procés de transició" i reconeix que la normativa necessària es prepara en secret per "evitar que sigui bloquejada per Madrid". En un escenari en què guanyi el 'sí', Romeva considera que Madrid potser sí que voldrà negociar quan vegi que "se li escapa el 20% del PIB". En cas que guanyi el 'no', reitera que es convocaran eleccions autonòmiques.

stats