Perfils
Política 29/03/2015

Rosa Díez guanya temps fins a les municipals

S’imposa per ara al sector crític però convoca un congrés extraordinari per abans de l’estiu

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Rosa Díez va imposar-se ahir al sector crític amb una majoria de dos terços en la votació d’una resolució sobre el futur del partit. El full de ruta descarta pactes preelectorals.

MadridDe partit revelació a força testimonial. És el futur que pronostiquen les enquestes per a UPyD tant a les municipals com també a les generals. Però Rosa Díez no està disposada a moure’s ni un mil·límetre del seu full de ruta. I ho proclama des d’ahir amb el convenciment que té el suport de la plana major de la formació magenta. Tot i la desfeta a Andalusia, dos terços del consell polític del partit, reunit ahir a Madrid de manera extraordinària, han descartat del tot pactes preelectorals amb Ciutadans de cara a les generals. Díez s’imposa així al sector crític, que havia atiat la revolta d’un canvi en la direcció després de perdre gairebé la meitat dels vots a Andalusia (no van arribar a sumar ni un 2% del total) enfront dels nou diputats que es va embutxacar la formació liderada per Albert Rivera.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’estratègia de Rosa Díez, per ara, és guanyar temps. Ha passat de la nul·la autocrítica pels resultats a Andalusia a acceptar un congrés extraordinari abans de l’estiu. Si renunciarà a la direcció del partit encara és una incògnita. Fins ara UPyD ha sigut Rosa Díez, i Rosa Díez ha sigut UPyD, un hiperlideratge que ha impossibilitat un pacte amb Albert Rivera. El sector crític, encapçalat per tres dels cinc diputats al Congrés -Irene Lozano, Álvaro Anchuelo i Toni Cantó-, considera que el temps corre massa ràpid i cal un canvi abans del maig.

Però el lideratge de Díez penja d’un fil. Fins a nou membres de la direcció del partit han dimitit aquesta setmana. Només en caldrien tres perquè la líder d’UPyD es veiés obligada a plegar veles i prengués les regnes una gestora. Entre aquests tres dirigents que tenen la paella pel mànec hi ha Luis de Velasco, portaveu del partit a l’Assemblea de Madrid, que també ha reclamat la dimissió de Rosa Díez però que al final ha optat per no dimitir de la direcció, tal com han fet Lozano i Anchuelo. Cantó, que no és membre del consell de direcció, va convertir-se ahir en portaveu dels crítics, però només va sumar un terç dels vots en la moció de censura. “Me’n vaig trist perquè em preocupa la situació al partit”, va dir.

El factor Andrés Herzog

Rosa Díez està disposada a “resistir”, però ja aplana el camí del seu número dos, Andrés Herzog, perquè prengui les regnes de la formació en un futur: aquesta setmana l’ha convertit en portaveu adjunt de la direcció. Herzog és l’advocat del cas Bankia, un dels processos amb què UPyD s’ha penjat més medalles en la lluita contra la corrupció. El nou portaveu adjunt està disposat a assumir el lideratge de la formació, però no per ara. Díez resisteix, amb més de la meitat dels seus diputats en contra. Ahir va marxar del consell quan van parlar els crítics i només va respondre quatre preguntes als periodistes. Deia que tenia pressa. Al cap de cinc minuts estava prenent un cafè al bar de l’hotel.

Els abanderats del sector crític

Toni Cantó

Fins ara sempre havia fet costat a Rosa Díez, fins i tot quan la resta de diputats li van enviar un primer toc d’alerta davant el no a Ciutadans. Però ahir el candidat d’UPyD a la Generalitat Valenciana es va convertir en abanderat del sector crític al consell polític. Demana pactes puntuals amb C’s ja en la cita electoral del maig.

Irene Lozano

Diputada al Congrés, és la cara més visible del relleu generacional d’UPyD i també exponent de l’ala més esquerranosa del partit. Dilluns a la nit va anunciar la dimissió en bloc de la direcció del partit amb tres diputats més. Ahir no era al consell polític, però es va passar el dia animant Toni Cantó.

stats