Política 03/09/2017

Rovira: "Si hi ha una ofensiva per retirar les urnes, mobilitzarem els ciutadans"

Junqueras assegura, a 'La Razón', que la relació amb Santamaría és bona però infructuosa

Efe
3 min
ERC acusa l'Estat d'"amenaçar, mentir i manipular" i crida a respondre "democràticament" per l'1-O

BarcelonaLa secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha afirmat que si el Govern de l'Estat llança una "ofensiva" per retirar urnes o impedir que obrin els col·legis electorals l'1 d'octubre, s'haurà de "mobilitzar els ciutadans perquè això no passi" i es pugui celebrar el referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a l'agència Efe, Rovira ha destacat que "serà importantíssim" que hi hagi "la màxima complicitat i coordinació entre institucions polítiques i moviment cívic organitzat" per poder fer realitat el referèndum sobiranista que preveu convocar el Govern per a l'1-O malgrat el veto estatal.

"Si l'Estat o els seus instruments ataquen de forma directa els elements essencials del referèndum, com les urnes, els col·legis o els coordinadors electorals, caldrà reaccionar. En aquesta reacció hi haurà d'haver les institucions polítiques, però també els ciutadans de Catalunya", ha remarcat. Rovira ha fet una crida als catalans a protegir "entre tots" el seu propi "dret a decidir", de manera que si l'Estat intenta impedir la votació de l'1-O "la ciutadania haurà de reaccionar d'alguna manera". Tot i això, Rovira s'ha preguntat "com ho faran per retirar unes urnes" i "sota quina llei prohibiran que a Catalunya es posin unes urnes per votar".

Junqueras garanteix, a 'La Razón', que l'1-O es farà

Per la seva banda, el vicepresident, Oriol Junqueras, en una entrevista al diari 'La Razón', ha assegurat que el referèndum de l'1 d'octubre tirarà endavant i que el resultat que en surti serà vinculant. També s'ha referit a la seva relació amb la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, assegurant que hi té una bona relació però que és infructuosa "en vista dels resultats".

El líder d'ERC manté també que l'aliança amb el president, Carles Puigdemont, és "sòlida" i ha mostrat confiança amb els seus companys de viatge en el Procés: tant amb el Partit Demòcrata com amb la CUP. Ha afirmat que aquestes dues formacions i ERC tenen la determinació comuna de celebrar el referèndum l'1 d'octubre, que, segons argumenta Junqueras, no és "il·legal" perquè "no hi ha cap llei que ho digui".

D'altra banda, en una entrevista al digital 'El Nacional' recollida per l'ACN, ha afirmat que el principal perjudicat per un no acord després del referèndum de l'1 d'octubre serà l'estat espanyol. "Una actitud de no negociació per part de l'Estat acaba perjudicant més el govern espanyol que ningú més", ha dit. "Un perjudici des de tots els punts de vista, però de l'econòmic en particular", ha puntualitzat el vicepresident del Govern, que s'ha mostrat convençut que el govern espanyol no tindrà més remei que negociar la transitorietat en cas de victòria del 'sí' l'1-O.

"Nosaltres estem convençuts que això serà així. I treballarem perquè sigui així i ens puguem entendre de la millor manera possible", ha afirmat Junqueras, que també ha apostat per la viabilitat d'una Catalunya independent: "Som una de les economies que més clarament pot assumir les seves responsabilitats de futur".

Rovira: "El TC no és competent per dir si Catalunya té dret a l'autodeterminació"

La portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, ha dit a l'agència Efe que el Tribunal Constitucional (TC), que ja està "deslegitimat", ha estat "utilitzat com a arma política en contra de tot el que el Parlament aprova per millorar la qualitat de vida" dels catalans i "no és competent –ha afegit– per dir si Catalunya té dret a l'autodeterminació o si ho estem regulant correctament".

Rovira ha al·legat que Catalunya sí que pot exercir el dret a l'autodeterminació "perquè està regulat en tractats internacionals que són vigents". "Si arriba una suspensió o inhabilitació del TC, que no és competent en aquesta esfera del dret a escala internacional, no ens detindrà, nosaltres prosseguirem", ha advertit.

stats