Política 11/09/2017

Sànchez (ANC): "Ens declarem insubmisos de les lleis que només busquen preservar la indivisible unitat de la pàtria"

El president de l’ANC demana als grups de l’oposició que es posin "al costat" de les urnes

Núria Orriols / Aleix Moldes
2 min

Barcelona"La ciutadania és de nou la protagonista. El futur el tenim a les nostres mans". Aquest és el missatge que ha enviat el president de l’ANC, Jordi Sànchez, en el seu parlament durant la concentració de passeig de Gràcia amb el carrer Aragó. Sànchez també ha asseverat que l’única revolució que no es pot aturar és aquella que neix en cada persona. És per això que davant les prohibicions del Tribunal Constitucional, ha cridat a declarar-se "insubmisos" d’aquells tribunals i lleis que "només busquen preservar la indivisible unitat de la seva pàtria". "Aquest no és el fonament del nostre dret. El nostre dret creu en la democràcia, no en la indivisible unitat de la pàtria", ha sentenciat. S’ha mostrat convençut, així, que el referèndum de l’1 d’octubre es farà. "No oblideu que el poble de Catalunya votarà l’1 d’octubre perquè ja hem estat convocats", s’ha reafirmat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

També ha fet una interpel·lació directa a Inés Arrimadas, Xavier García Albiol, Joan Coscubiela i Miquel Iceta i els ha demanat que "no s’amaguin darrere el soroll parlamentari" per "defugir les urnes". I ha recordat que avui fa quaranta anys que la ciutadania de Catalunya ja es va manifestar per reclamar llibertat, amnistia i estatut d’autonomia i que actualment ho fa per exercir el dret a l’autodeterminació. En aquest sentit, s’ha dirigit també a la ciutadania espanyola per demanar que no permetin que en nom d’Espanya es vulnerin els drets dels catalans.

Sànchez ha convidat la fiscalia i la Guàrdia Civil a buscar les urnes i les paperetes el dia 1 d’octubre: "En qualsevol col·legi electoral veureu totes les urnes que vulgueu". "La nostra llei es la del Parlament, i la nostra obediència, al Govern", ha conclòs. També ha intervingut el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, que ha centrat el seu discurs a remarcar que Catalunya es troba ara en una cruïlla, entre "democràcia o repressió" i entre "acabar amb el règim del 78 o ser sempre més una autonomia intervinguda per les clavegueres de l’Estat".

És per això que s’ha mostrat convençut que el poble de Catalunya, de "forma majoritària", ja "no reconeix l’autoritat dels tribunals" de l’estat espanyol perquè "han deixat de defensar els interessos del poble de Catalunya". Ha assegurat que ara la ciutadania té l’oportunitat de "protagonitzar la revolució democràtica més important del segle XXI". "Serà la revolució de les urnes", ha sentenciat. Per a Cuixart, el gest que "enderrocarà tots els murs del món serà el del vot".

La presidenta de l’AMI, Neus Lloveras, ha fet un discurs en què ha carregat contra l’estat espanyol i ha asseverat que el seu "retrocés democràtic" és propi de l’època del franquisme, quan "imperaven la por, l’amenaça i l’anul·lació del pensament polític que no fos del règim". Lloveras ha mostrat el compromís dels ajuntaments, i ha xifrat en més de 700 els que cediran locals el dia 1 d’octubre. "Als ajuntaments se’ns intenta fer por per mar, terra i aire", ha assegurat Lloveras, que ha afegit, però, que per "moltes amenaces" es tirarà endavant l’1 d’octubre. "El compromís del món local amb la democràcia és absolut", ha asseverat, "no és només de boca, sinó que s’està demostrant amb fets".

stats