Política 17/09/2017

Sánchez avala la mà dura de Rajoy amb l'1-O: "Farà el que hagi de fer"

Iceta aplaudeix que la fiscalia actuï contra el referèndum tot i demanar llibertat d'expressió

Marc Toro
3 min
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez,  i el primer secretari del PSC, MIquel Iceta, aquest diumenge a la Festa de la Rosa

GavàEl PSOE retreu a l'Estat que no hagi dialogat amb Catalunya però li garanteix que estarà al seu costat faci el que faci per frenar l'1-O. Així ho ha donat a entendre el secretari general del partit, Pedro Sánchez, que ha intervingut a la tradicional Festa de la Rosa del PSC, a Gavà.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després que Mariano Rajoy advertís divendres els independentistes que "ens obligaran a arribar on no volem arribar", el líder socialista li ha respost: "Vostè farà el que hagi de fer perquè no ha fet el que havia de fer, que és parlar, dialogar i trobar una solució política per a Catalunya". Sánchez ha garantit "responsabilitat" i "sentit d'estat" a l'executiu espanyol, i ha argumentat: "No podem pagar al govern d'Espanya amb la mateixa moneda que ens va pagar a nosaltres".

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, per la seva banda, ha qualificat de "normal" i de "Barri Sèsam" que la fiscalia actuï contra els que se salten la llei. Tot i que no ha fet referència explícita a la repressió contra la campanya del referèndum, però, sí que ha demanat que es respecti la llibertat d'expressió. "En democràcia hi caben totes les idees caben. De la mateixa manera que estem parlant aquí, tothom té el dret de parlar", ha dit.

Iceta ha estat molt contundent amb la "hipocresia, cinisme i dobles cares" de l'independentisme just abans de carregar contra Ada Colau, que ha arribat a un acord amb el Govern perquè l'1-O es pugui votar a Barcelona. "No pot ser dir que tinguis un acord i no l'ensenyis. Quan dius que ets representant de la nova política practiques la transparència", ha retret a l'alcaldessa de Barcelona, i encara ha afegit: "Ens diu que l'1-O anirà a votar, tot i que no és un referèndum. Llavors per què hi va? I tampoc ens diu què votarà. Si una persona tan rellevant no sap si a Catalunya li convé separar-se d'Espanya o no, què sap? No es pot acontentar tothom".

Amb tot, el líder del PSC ha demanat que s'acabin les "bestieses" i les "tonteries" relacionades amb l'1-O. "S'ha acabat el bròquil", ha dit, criticant que Puigdemont, Junqueras, Forcadell i Colau enviessin una carta a Rajoy aquesta setmana per demanar-li diàleg sense renunciar al referèndum. "Si vols dialogar, poses el comptador a zero i seus al voltant de la taula. Has d'estar disposat a cedir", ha argumentat.

Sánchez ha estat molt contundent en les seves paraules contra l'1-O. "La democràcia és molt més que posar urnes sense cens, amb urnes amagades, amb les paperetes fetes a casa. En diuen democràcia i no ho és. De què serveixen les urnes si no hi ha garanties", ha preguntat. En aquest sentit, ha tornat a reivindicar la solució federal dels socialistes per resoldre el conflicte entre Catalunya i l'Estat, emplaçant la resta de forces polítiques al Congrés a donar suport a la seva proposta per crear una comissió d'actualització del model territorial.

Iceta també ha reivindicat la tercera via que proposen PSC i PSOE, i ha deixat clar als catalans que "Espanya no és el PP". "Espanya són tots els espanyols. Espanya és historia, els seus anhels, la seva llibertat, els seus treballadors, els seus partits", ha dit, i ha afegit: "Espanya és Machado, Cervantes, García Lorca, però també Rosalía de Castro i Salvador Espriu. Som fills de tot això. Som hereus d'aquesta història i no hi volem renunciar".

stats