Política 20/09/2017

Societat Civil Catalana vol que s’apliqui el 155

El president de l’entitat afirma que el Pati dels Tarongers deu ser el de la “marihuana”

Núria Martínez
2 min
Societat Civil Catalana vol que s’apliqui el 155

BarcelonaLa campanya del no no existeix oficialment però ja fa els seus propis actes. Ahir va ser el torn de Societat Civil Catalana, que des del Centre Cívic Teresa Pàmies de Barcelona va intentar reivindicar com a pròpia la “revolució dels somriures” -una expressió que tantes vegades ha fet servir el sobiranisme-, al mateix temps que va demanar mà dura contra la Generalitat. Davant d’un auditori absolutament entregat, el president de l’entitat, Mariano Gomà, va reivindicar que s’apliqui a Catalunya, si cal, l’article 155 de la Constitució espanyola.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Gomà va considerar que els independentistes han fet que els catalans tinguin por quan es parla del 155, però va defensar que “no hi ha cap inconvenient en el fet que s’apliqui”. “Sembla que si s’aplica hagin d’entrar els tancs per la Diagonal, però el que realment diu l’article és que l’Estat agafarà les competències de la comunitat autònoma si hi ha una alteració de l’estat de dret”, va expressar Gomà, que va demanar al govern espanyol que apliqui tots els articles que calguin. “El 126, el 127, el 128...”, va ironitzar.

A l’acte “contra la trampa democràtica de l’1 d’octubre” també hi van participar l’exdiputat de Ciutadans Jordi Cañas; el vocal de SCC Joaquim Coll i el professor universitari, expolític i tertulià Joan López Alegre, que no van dubtar a sumar-se a la petició d’aplicar l’article que suspendria l’autonomia de Catalunya.

“Vivim instal·lats en la tonteria: a mi m’avergonyeix que estiguem en la tessitura d’haver d’aplicar el 155, però m’avergonyeix molt més que hi hagi un govern colpista”, va asseverar Cañas, que va assegurar que cal fer el que sigui “necessari i legal” per aturar el referèndum. Coll encara més enllà va anar: va considerar que la suspensió de l’autonomia s’hauria d’haver decretat ja quan el Parlament va aprovar la llei del referèndum i la de transitorietat jurídica.

En un intent d’explicar-se els motius de l’actuació del Govern, el president de Societat Civil va assegurar ahir que no descarta que els membres de l’executiu català estiguin “fumant marihuana”. “El Pati dels Tarongers deu ser el pati de la marihuana: si no van fumats, no s’entén el que estan fent”, va arribar a afirmar ahir Gomà, que va ironitzar que potser caldria escorcollar la zona. Satisfet amb l’argument, Gomà encara va anar més enllà i va afirmar que l’1-O es tracta de “la gran fumata independentista” i que per poder seguir el fil argumental t’has de “fumar un porro”.

Comparació amb el nazisme

Tanmateix, els conferenciants es van mostrar molt preocupats pel “cop d’estat” que consideren que es produirà l’1-O i, una vegada més, Cañas va comparar el referèndum amb el nazisme. “Els independentistes es queixen de les comparacions, però si amenacen gent com van fer ells, si fan cops d’estat com van fer ells , potser sí que s’hi assemblen molt”, va considerar Cañas, que va reivindicar que els caigui “tot el pes de la llei”. L’exdiputat de Cs va lamentar que la imatge pugui ser lletja, però va recordar als independentistes que “la vida no és Disneyland”. Quan falten pocs dies per a l’1-O, els conferenciants van alertar del risc que es puguin produir situacions de violència i van agrair la tasca que està fent la Guàrdia Civil: “Ells sí que estan defensant la democràcia”.

stats