Política 19/06/2015

La portaveu d'Unió aposta per separar el grup de CiU al Congrés

Es decanta perquè Unió es presenti en solitari el 27-S. Atribueix la decisió de trencar a CDC i avisa que seria un "error" fer una "batalla campal" per càrrecs com la Comissió d'Exteriors

Ara
3 min
Montse Surroca i Ramon Espadaler, en una imatge d'arxiu / ARA

BarcelonaLa portaveu d'UDC, Montse Surroca, ha opinat que el seu partit hauria de presentar-se el 27-S, com avança l'ARA, i ha atribuït la decisió de trencar la federació a CDC. "La meva opinió és que un partit polític en actiu com Unió, que ha aportat tant a la política catalana, que ve de l'any 1931, el més lògic i natural seria que es presentés", ha dit a La Xarxa. Sobre la ruptura, ha remarcat que "qui va fer una roda de premsa per dir que el projecte polític de CiU s'havia acabat no va ser Unió". Ha apostat per crear dos grups al Congrés, i considera un "error" fer una "batalla campal" per la presidència de la Comissió d'Exteriors, apuntant que també s'ha de parlar sobre el lloc que CiU té a la mesa del Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que encara no ha estat abordat ni decidit, Surroca s'ha mostrat partidària que UDC es presenti a les properes eleccions un cop s'ha materialitzat el trencament amb CDC. En aquest sentit, ha defensat que el seu partit va anunciar la sortida del Govern però no volia la ruptura de la federació. "Ens l'hem trobat, nosaltres no estàvem per això", ha dit Surroca, que ha afegit que per molt que Josep Rull ho negui, va ser CDC qui va sortir davant dels mitjans a anunciar la ruptura. "No és carregar les culpes, estic constatant una realitat. Qui va fer una roda de premsa per dir que el projecte polític s'havia acabat no va ser Unió, va ser CDC", ha insistit.

La democratacristiana, que ha defensat que els independentistes tenen cabuda a Unió, ha avisat que excloure una part del catalanisme del procés és un error i és "empetitir" la seva veu. Pel que fa a la gestió de la ruptura, ha indicat que l'estabilitat als ajuntaments està garantida, i que ara estan negociant com configurar diputacions i consells comarcals. Sobre el Congrés, ha indicat que cal veure què permet el reglament del Parlament, però ella ha apostat per fer dos grups i que cadascun tingui el seu president i portaveu.

En tot cas, ha avisat que "seria un error anar a fer una batalla campal per determinats càrrecs", com és el cas de la presidència de la Comissió d'Exteriors. Surroca ha demanat "serenor" i ha defensat que no es produeixin "grans canvis". En aquest punt, ha recordat que si es parla d'Exteriors, també s'hauria de debatre què passa amb el lloc que ocupa CiU a la mesa del Congrés.

Com va ja dijous Espadaler, Surroca ha rebutjat la conveniència de celebrar un congrés extraordinari, com reclama el sector independentista, i ha reclamat respectar els resultats de la consulta del 14-J. "Respectem les regles del joc, no anem a forçar situacions, no anem a buscar oportunitats per imposar un plantejament que no és el que ha sortit victoriós en un procés democràtic", ha demanat. La portaveu del partit ha subratllat que cal reconèixer qui va guanyar el 14 de juny i a partir d'aquí ocupar-se d'unes eleccions que estan a la cantonada i de la gestió del trencament de la federació.

Pel que fa a la voluntat dels crítics de no abandonar el Govern, ha recordat que aquestes persones estan "incomplint un acord majoritari del comitè de govern". "Les regles del joc democràtic són aquestes. Les exigim a dins del partit i també a fora", ha apuntat. En tot cas, no s'ha mostrat partidària d'obrir expedients disciplinaris ni molt menys, però sí de "demanar lleialtat a les decisions que es prenguin, respecte a les regles de joc i al que estableixen els estatuts".

Pel que fa al paper de Construïm, ha insistit que tot i que va néixer d'una conferència de Josep Antoni Duran i Lleida i inicialment hi havia una relació amb Unió, ara té vida pròpia i no té vinculació amb el partit.

stats