Política 28/08/2014

El govern espanyol vol paralitzar la consulta amb dos recursos al TC

Rajoy recorrerà la llei de consultes que el Parlament ha d'aprovar aquest setembre i el decret oficial de convocatòria de Mas

M. Ferrer / Ara
2 min
BONA SINTONIA Mas va combinar els missatges de fermesa amb l'elogi a Rajoy, a qui coneix des de fa 15 anys i de qui va dir que és "cordial i afable".

Madrid / BarcelonaEl govern espanyol presentarà dos recursos –tots dos davant el Tribunal Constitucional– un cop Artur Mas convoqui la consulta sobre la independència de Catalunya per al 9 de novembre, segons han confirmat fonts populars a l'ARA. Mariano Rajoy busca una resposta "ràpida" perquè l'alta instància paralitzi la consulta el més aviat possible, assenyalen les mateixes fonts. I per assegurar-se el tret, serà per la doble via. El primer recurs serà contra la llei de consultes que el Parlament ha d'aprovar aquest setembre i el segon contra el decret oficial de convocatòria. L'executiu espanyol els presentarà en molt poc temps i amb l'expectativa que el Constitucional els admeti a tràmit de manera immediata i deixi en suspens la consulta. "Busca mesures cautelars perquè veu que no és a temps de paralitzar per complet la consulta seguint tot el procés judicial", diuen des del PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha avançat aquest dijous 'El Mundo', abans de presentar els recursos, el president del govern espanyol ha de demanar i rebre un informe del Consell d'Estat i escoltar el consell de ministres. La secció primera del Consell d'Estat, presidida per Landelino Lavilla, exministre de Justícia i expresident del Congrés, serà l'encarregada d'elaborar l'informe. En 3 o 4 dies el procediment es podria dur a terme, segons calcula el rotatiu. L'admissió a tràmit no necessita entrar a fons en la qüestió. És el mateix president del TC qui decideix l'ordre del dia, i els magistrats només han de considerar si l'escrit és dins el termini i té els requisits formals. Després caldrà esperar la decisió del Constitucional, que podria suspendre la consulta de manera cautelar.

stats