Política 30/10/2016

El TC declararà constitucional la llei que li permet sancionar els càrrecs públics que n'incompleixin les sentències, segons 'La Vanguardia'

Adela Asúa renuncia a la ponència que preparava en contra de la reforma legal i la majoria conservadora s'acabarà imposant

Ara
2 min
Carme Forcadell durant un ple recent del Parlament de Catalunya.

BarcelonaEl Tribunal Constitucional (TC) declararà plenament ajustada a la Constitució la reforma legal que li permet sancionar els càrrecs públics que incompleixin les seves ordres. Així ho destaca 'La Vanguardia' en l'edició d'aquest diumenge. El TC avalarà d'aquesta manera la reforma exprés que va impulsar el govern del PP el setembre del 2015 i que va ser aprovada pel Congrés a l'octubre, poques setmanes després de les eleccions catalanes del 27-S.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La reforma de la llei del TC estava enfocada, precisament, a combatre el procés sobiranista, atorgant-li poder coercitiu per poder inhabilitar directament els polítics que incomplissin les seves sentències. La Generalitat i el govern basc van presentar recursos d'inconstitucionalitat, que és sobre el que ara s'ha de posicionar el tribunal. En els recursos, criticaven que el Constitucional pogués comptar amb competències que la Constitució reserva per a l'executiu espanyol, com per exemple la suspensió de l'autonomia que preveu l'article 155 de la Constitució.

'La Vanguardia' explica que la gestació de la sentència no ha estat un camí fàcil. La ponent, la magistrada basca Adela Asúa, hauria renunciat a seguir endavant amb el text que preparava. Ella pretenia declarar inconstitucionals els articles de la reforma exprés que donen noves competències sancionadores al TC. La seva posició, defensada també pels magistrats Fernando Valdés i Juan Antonio Xiol, s'hauria quedat en minoria en el plenari del 5 d'octubre, fet pel qual hauria renunciat a seguir endavant. El nou ponent, segons l'article, és Pedro González Trevijano, membre del sector conservador.

Si el TC acaba avalant la constitucionalitat d'aquesta norma, no tindrà impediments per decidir sobre les sancions als polítics catalans que incompleixin les seves resolucions. De fet, s'havia especulat que els magistrats pretenien tenir enllestida la sentència abans de decidir quines mesures prenia contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per haver desobeït l'ordre que l'instava a no permetre el debat de les conclusions del procés constituent en el ple de la cambra catalana. En el cas de Forcadell, però, és la Fiscalia qui ha iniciat els tràmits per portar-la davant dels tribunals.

Ja hi ha sobre la taula, però, un nou recurs del govern espanyol contra les resolucions aprovades en el passat debat de política general. El "referèndum o referèndum" serà qüestió de debat al TC, que podria dictaminar directament les inhabilitacions oportunes si abans ha tancat la sentència que avali la constitucionalitat de la reforma exprés.

stats