LA CONSULTA
Política 13/12/2016

El TC suspendrà el pla per al referèndum aquesta setmana

L’Estat diu que és el Govern qui “judicialitza la política”

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Santamaría espera que  la cimera pel referèndum serveixi per “reflexionar”  i no celebrar  un altre 9-N.

MadridEl Tribunal Constitucional (TC) té previst marxar de vacances de Nadal amb els deures fets pel que fa a Catalunya. Després d’esquivar durant dos mesos l’últim tema més calent sobre el procés, i amb els seus magistrats moderant el to en ple desplegament de l’ operació diàleg del govern espanyol, el ple de l’alt tribunal es torna a reunir des d’avui fins a la setmana que ve amb un punt destacat en l’ordre del dia: l’admissió a tràmit i suspensió de les resolucions per al referèndum del 2017 aprovades pel Parlament el 6 d’octubre i que la Moncloa va demanar que s’anul·lessin el 14 d’octubre passat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió del TC coincidirà en una recta final d’any calenta per al procés a nivell judicial, mentre l’Estat multiplica les promeses per rebaixar els litigis amb Catalunya si la Generalitat s’asseu a “dialogar”. La presidenta de Parlament, Carme Forcadell, està citada a declarar divendres al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) com a investigada pels delictes de desobediència i prevaricació per haver permès que el 27 de juliol la cambra votés les conclusions de la comissió d’estudi del procés constituent. El Suprem també va confirmar ahir que ja ha registrat el suplicatori del Congrés per actuar penalment en contra del diputat del PDECat i exportaveu del Govern Francesc Homs pels delictes de desobediència i prevaricació, cosa que fa imminent noves accions penals.

A tot plegat s’hi suma la convocatòria de la cimera pel referèndum de cara al 23 de desembre, que se celebrarà just després de la suspensió del TC. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va assenyalar ahir que confia que la cimera serveixi per “reflexionar” i no repetir una altra consulta com la del 9-N. En una entrevista a la Cope en què només va parlar de Catalunya, la nova ministra d’Administracions Públiques va assegurar que els jutges i fiscals de l’Estat actuen amb “absoluta autonomia” i que qui “judicialitza la política” és qui “se situa extramurs de la llei i la Constitució”, en referència a la Generalitat.

El govern de Mariano Rajoy ja ha deixat clar que està disposat a dialogar de tot sempre que es deixi de banda el referèndum. Sáenz de Santamaría va veure’s obligada ahir a elevar el to i deixar de banda per un moment el discurs conciliador per recordar que “hi ha instruments de tota mena per impedir que se celebri el referèndum a Catalunya”. La suspensió de les resolucions per part del TC serà només la primera pedra en matèria judicial en contra del nou full de ruta de Junts pel Sí i la CUP. Caldrà esperar per d’aquí almenys un mes la sentència. Serà llavors quan l’alt tribunal podrà decidir si deplega completament la seva reforma i demana la inhabilitació dels líders sobiranistes que van tramitar les resolucions malgrat les advertències dels magistrats en sentències anteriors.

Rajoy pot mobilitzar els Mossos

Malgrat la intenció manifesta del president del TC, Francisco Pérez de los Cobos, de frenar la judicialització del procés i el relleu a la Fiscalia General de l’Estat, el ple segueix resolent sobre litigis pendents. En l’anterior ple es va acordar, per unanimitat, desestimar el recurs presentat per la Generalitat fa un any en contra de la llei de seguretat nacional, que permet a Rajoy mobilitzar els Mossos en cas d’una situació d’emergència. Tot i que el PP vulgui fugir ara dels tribunals, la ressaca és considerable: el pols judicial Estat-Govern encara espera 45 sentències del TC.

stats