Política 22/11/2016

El TSJC cita a declarar Carme Forcadell com a investigada el 16 de desembre

La jutge també vol escoltar diversos testimonis, entre els quals el secretari general de la mesa i el lletrat major del Parlament

Montse Riart
2 min
Carme Forcadell, aquest dimecres al Parlament

BarcelonaLa jutge del TSJC que investiga la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per permetre la votació de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent l'ha citat a declarar com a investigada el 16 de desembre. A finals d'octubre, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va admetre a tràmit la querella de la Fiscalia contra Forcadell.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El TSJC haurà de determinar si Forcadell va desobeir el Tribunal Constitucional permetent la votació. La presidenta del Parlament havia recorregut l'obertura de la investigació al·legant que ni la Fiscalia ni els tribunals tenien "cap facultat per restringir la llibertat d’expressió al Parlament" ni per "censurar el contingut dels debats entre diputats". El tribunal, però, va desestimar el recurs fa uns dies i la va avisar que no la investigaven per "cap debat d'idees" sinó per la presumpta desobediència en permetre la votació.

En el seu text, els magistrats del TSJC recordaven que el Tribunal Constitucional és "una de les peces bàsiques en l’arquitectura de l’estat de dret de les democràcies avançades" i avisaven de la necessitat d’obeir-ne els mandats, especialment per part dels “càrrecs i poders públics”, que segons el TSJC tenen l’“obligació” de fer-ho.

Testimonis

La magistrada del TSJC també vol escoltar altres càrrecs de la cambra. Per això ha citat en qualitat de testimonis el secretari general de la mesa del Parlament i el lletrat major de la institució el dimecres 30 de novembre.

La jutge ha citat, perquè compareguin tres dies després d'interrogar Forcadell -el 19 de desembre-, el vicepresident segon de la mesa, José María Espejo Saavedra (Ciutadans); el secretari segon de la mesa, David Pérez Ibáñez (PSC), i el secretari tercer, Joan Josep Nuet (Catalunya Sí que es Pot). Els prendrà declaració també com a testimonis. Ciutadans i PP van marxar del ple per no participar a la votació, el PSC no va votar i CSQP ho va fer en contra.

stats