Política 10/08/2017

Tots els colors del 'sí'

A.s.
3 min
Tots els colors del sí

BarcelonaPDECat

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Partit Demòcrata va arrencar la seva campanya a favor del 'sí' al referèndum el 26 de març en un acte al TNC que va servir d’homenatge als condemnats pel 9-N. Sota el lema “Sí al millor país”, la formació es pregunta si Catalunya pot arribar a ser el millor país al sud d’Europa en cas d’independència en àmbits com la innovació, les empreses, el medi ambient i la cultura. La coordinadora de la campanya, la diputada Montserrat Candini, va explicar que s’havien inspirat en John F. Kennedy i Gandhi, i la pàgina web està encapçalada per aquesta frase de l’expresident nord-americà: “La llibertat política és la condició prèvia al desenvolupament econòmic i al canvi social”.

ERC

Esquerra Republicana no tenia intenció de fer una campanya pel 'sí' pròpia i es volia sumar a la unitària, que havia de començar per Sant Jordi però s’ha anat ajornant diverses vegades fins al 15 de setembre. El partit d’Oriol Junqueras va guardar 1 milió d’euros del pressupost del partit per al 2017 per a la campanya, que es va estrenar el 4 de març en un acte multitudinari -5.000 persones- a l’Auditori del Fòrum, a Barcelona, sota el lema “La República que volem”. La campanya consta de cartells amb diferents frases a les quals s’ha de respondre 'sí' o 'no': “Un transport públic puntual”, “Un Govern al costat de la cultura”, “Ocupació de qualitat i salari digne” o “Una economia respectuosa amb el medi ambient”.

CUP

La CUP ahir va presentar la campanya 'bolxevic' que ha fet conjuntament amb l’esquerra independentista per captar vots pel 'sí' des del seu vessant ideològic, però abans ja havia presentat la seva pròpia. Va ser el 23 de juny en un acte al barri de Sant Andreu de Barcelona. El lema d’aquesta campanya és “Sí, viure vol dir prendre partit”, que va dirigit en gran part al votant de Catalunya en Comú que en molts aspectes és fronterer amb el que representa la CUP. En aquell acte, a més, els disputats cupaires van demanar a Junts pel Sí que separessin la llei de transitorietat en dues, i la llei del referèndum s’aprovés per separat. En aquell moment el Govern no ho tenia clar, però és el que s’ha acabat fent.

Demòcrates

L’escissió independentista d’Unió va ser la més matinera a posar en marxa la seva campanya a favor de la independència en el referèndum. El 15 de desembre va arrancar amb un acte al Col·legi de Periodistes que va comptar amb la presència de diferents persones reconegudes de l’independentisme com Bernat Dedéu, Jordi Graupera, Uriel Bertran i Elisenda Paluzie, entre d’altres. Demòcrates, però, ha anat fent diferents actes i accions durant aquest 2017, l’última, una campanya de vídeos en què expliquen de manera irònica tot el que els catalans deixaran de fer si voten al referèndum, com finançar la Fundación Francisco Franco i el corredor 'Madriterrani', o ser súbdits d’un rei.

ANC

L’Assemblea va donar el tret de sortida a la seva campanya pel 'sí' poc abans de Sant Jordi, el 19 d’abril. Sota el lema “El canvi ets tu” s’han conjurat per omplir Catalunya de pancartes -domassos- als balcons i bafarades als carrers amb la paraula 'sí' ben gran. Aquestes bafarades havien aparegut els dies abans en diferents indrets per sorpresa sense que ningú sabés qui les havia posat. Els esforços de l’ANC aquests mesos també s’han concentrat a dissenyar la campanya unitària, que s’ha endarrerit finalment fins al setembre, i a aconseguir una nova participació massiva en la Diada d’aquest 2017. Aquest any es vol construir un signe + gegant omplint de manifestants el carrer Aragó i el passeig de Gràcia.

Òmnium

En el repartiment de papers entre partits i entitats per captar votants pel referèndum, Òmnium Cultural s’ha quedat la bandera de la participació. Dins el marc de la 'Crida per la democràcia', el 30 de juliol van posar en marxa la campanya 'Omplim el país de democràcia', que es tracta de fer grafitis, pintar murals i penjar cartells i pancartes amb la paraula 'democràcia'. Fa pocs dies van presentar també una avioneta que recorreria el litoral català amb un cartell al darrere amb la paraula, i just ahir diferents ciutats catalanes van aparèixer amb pancartes fent una crida a defensar el referèndum, però sense prendre partit per cap de les opcions, ni pel 'sí' ni pel 'no'. Un dels objectius d’Òmnium és el món dels comuns.

stats