Política 11/10/2017

Trapero, Cuixart i Sànchez han de tornar a declarar a l'Audiència Nacional dilluns

Considera que els presidents d'Òmnium i l'ANC tenen un "paper essencial" en l'estratègia per aplicar el full de ruta cap a la independència

Efe
3 min
Sànchez, a la seva arribada a l'Audiència Nacional

MadridLa jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha tornat a citar per a dilluns, dia 16, el cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, i els líders de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i d'Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, respectivament, els quals investiga per un suposat delicte de sedició.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tots tres ja van haver d'anar a declarar com a investigats el 6 d'octubre pel que la Guàrdia Civil considera que va ser un setge que, el 20 de setembre, els va dificultar la sortida dels agents que havien estat escorcollant la conselleria d'Economia a la rambla Catalunya. El dia 6 van quedar en llibertat provisional perquè la fiscalia no va demanar mesures cautelars mentre s'esperava un nou atestat de la la Guàrdia Civil, que es va aportar divendres mateix i que els investigats tenen dret a conèixer. Aquest atestat ampliava la investigació per suposada sedició als fets de l'1-O.

També ha estat citada la intendent dels Mossos Teresa Laplana, que divendres passat va demanar declarar per videoconferència per problemes de salut.

Lamela els ha citat després de notificar una interlocutòria que desestima la petició de Cuixart i Sànchez d'inhibir-se en favor dels jutjats de Barcelona, ja que consideren que l'Audiència Nacional no té competències per investigar un suposat delicte de sedició, que pertany al grup de delictes contra l'ordre públic i no correspon a aquest òrgan judicial centralitzat, sinó als jutjats territorials.

La interlocutòria respon que els actes investigats tenen l'objectiu de "canviar il·legalment l'organització de l'Estat" i que, per tant, correspon a l'Audiència Nacional fer-se'n càrrec. I destaca que els fets ocorreguts el 20 de setembre i durant l'1-O no van ser "aïllats", sinó que formen part d'un full de ruta per a la independència, en la qual juguen un paper "essencial" l'ANC i Òmnium Cultural.

Segons la jutge, "en l'estratègia dissenyada, la seva activitat [la de Sànchez i Cuixart], després de l'aprovació de les lleis de desconnexió i del decret de convocatòria del referèndum, resultava essencial per dirigir totes les sinergies independentistes en una mateixa direcció que culminés amb la mobilització de la totalitat de la societat catalana que combregava amb la tesi sobiranista".

Aquesta mobilització havia de ser "de tal envergadura que pogués arrossegar la massa d'indecisos cap als seus interessos independentistes. Aquesta funció estaria dirigida, entre altres organitzacions, per les entitats sobiranistes ANC i Òmnium", diu la interlocutòria.

A això s'afegeix que els fets no són aïllats, "com volen fer semblar les parts que proposen la qüestió de competència, sinó que s'emmarquen dins d'una estratègia complexa" en què col·laboren Cuixart i Sànchez "en execució del full de ruta dissenyat per obtenir la independència de Catalunya".

La jutge considera que tots dos "formen part d'un comitè estratègic amb unes funcions concretes a executar", tal com assenyalava la Guàrdia Civil a l'últim atestat que li va presentar a Lamela la setmana passada.

En aquest atestat, la Guàrdia Civil situa els líders d'aquestes entitats en el que denomina "comitè estratègic" per a la declaració de la independència, que estaria també integrat pel president català, Carles Puigdemont, i el seu vicepresident, Oriol Junqueras.

De fet, l'informe policial considera que Sànchez i Cuixart estan "en una posició decisòria semblant" a la que té la cúpula del Govern català, mentre el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, seria el braç executor del pla independentista, segons el punt de vista de la Guàrdia Civil i la jutge.

stats