10/05/2016

El jutge dóna la raó a Trias i manté oberta la causa contra ‘El Mundo’

3 min
Xavier Trias va anunciar en el ple municipal de Barcelona del 31 d’octubre del 2014 que la banca suïssa  li havia entregat un informe que negava que tingués cap compte al seu nom.

La querella que l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias va presentar per la publicació a El Mundo d’un compte fals a Suïssa a nom seu tira endavant. El titular del jutjat d’instrucció número 16 de Madrid, José Emilio Coronado, va notificar ahir que segueix amb el procediment abreujat contra tres periodistes del rotatiu -Eduardo Inda, Esteban Urreiztieta i Fernando Lázaro- i l’empresa editora del rotatiu per publicar la informació, referida a un compte que es va demostrar com a fals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la interlocutòria, a la qual ha tingut accés l’ARA, el jutge desestima els recursos dels periodistes i decideix continuar amb la causa. La decisió del jutge contradiu les intencions del fiscal de Madrid, que havia donat suport al recurs presentat pels periodistes. En el seu escrit, Coronado fa una descripció detallada de com es va compondre la intoxicació mediàtica.

Dies previs al 9-N

Pocs dies abans del 9-N, el ministeri de l’Interior va filtrar al diari El Mundo que Trias havia transferit 12,9 milions d’euros des de Suïssa a un banc andorrà. Per demostrar la veracitat de la informació, el rotatiu va publicar fins i tot el número del suposat compte a UBS. El banc suís va apuntar, dies més tard, que Trias no havia tingut mai cap compte a l’entitat, i l’exalcalde va decidir querellar-se contra els periodistes. Segons fonts judicials, la informació va arribar al diari perquè la policia i la UDEF volien que la Fiscalia Anticorrupció obrís diligències contra l’alt càrrec de Convergència. Segons aquestes fonts, la filtració buscava afegir pressió al ministeri fiscal perquè fes el pas. La Fiscalia ho va fer en paral·lel a la querella de Trias, i poques setmanes després va donar per tancat el cas en confirmar que no hi havia cap compte. La demanda de l’exalcalde, en canvi, va seguir endavant. En la interlocutòria, el jutge Coronado desmunta la versió dels periodistes i els critica amb duresa.

Inda, Urreiztieta i Lázaro -els dos primers ja no treballen a El Mundo - van declarar que ells van treure la informació d’un informe policial en què figurava el suposat compte de Trias. Coronado va demanar a la policia si la seva investigació havia acreditat que el compte era cert: “No s’ha pogut identificar el titular del compte bancari”, va respondre el cap de la UDEF, Manuel Vázquez López.

Amb aquesta resposta, el jutge qüestiona la professionalitat dels periodistes: “La informació contradiu totalment el que han manifestat els investigats en referència al fet que, a través de fonts policials, els va arribar la notícia contrastada que aquest compte era titularitat de l’alcalde de Barcelona”.

El magistrat creu que Inda, Urreiztieta i Lázaro no van comprovar la notícia: “Encara que fos veritat que tinguessin accés a l’informe policial, això no els autoritza a publicar la informació, ja que no estava contrastada”. Coronado recorda que tant Trias com UBS van negar els fets posteriorment, i després la Fiscalia Anticorrupció va corroborar-ho. “Va arxivar el cas a finals de novembre del 2014 [....] perquè entenia que no hi havia prou elements per tirar endavant. Per tant, resulta clar i evident que la informació no estava contrastada per cap font oficial. Si hagués estat contrastada, com asseguren els investigats, la Fiscalia hauria formulat una querella criminal a l’Audiència Nacional”.

La UDEF nega la filtració

El jutge no s’implica en el paper de la UDEF en tota la filtració, tot i que Trias sempre va considerar el fet com una acció de “guerra bruta” de l’Estat. Coronado apunta que la querella presentada per l’exalcalde buscava “conèixer si la UDEF va informar els investigats que el compte era titularitat de Trias i si estava contrastat. I la resposta policial és clara i contundent: no n’ha tingut constància”. El magistrat ho aprofita per criticar un cop més els periodistes: “En definitiva, els investigats van poder tenir accés a l’informe però no van constatar-ne la veracitat i el van donar per bo senzillament perquè venia de la policia”.

stats