Política 28/06/2016

La defensa de Trias prepara una querella criminal contra Fernández Díaz

L'advocat de l'exalcalde sosté que el fet que la gravació sigui il·legal no és un obstacle per acusar el ministre de revelació de secret

Ernesto Ekaizer
2 min
Xavier Trias a l'entrevista amb l'ACN

MadridL'advocat de l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias, Xavier Melero, ha explicat que "la revelació de secrets s'uneix a les calúmnies i injúries" contra el seu client amb la filtració d'un compte apòcrif, a Suïssa. "Havíem demostrat la calúmnia en la nostra querella contra els periodistes i el diari pendent d'un recurs a l'Audiència Provincial de Madrid, però ara el ministre Fernández Díaz assumeix a les gravacions la maquinació i filtració".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es dóna la circumstància que Melero és també lletrat de Francesc Homs i estava estudiant una querella per revelació de secrets contra Daniel de Alfonso, encara director de l'Oficina Antifrau, en relació als expedients entregats per De Alfonso en una de les reunions amb Fernández Díaz al ministeri de l'Interior, a tres setmanes de la consulta del 9-N. Melero té pràcticament a punt de seure al banc els imputats per la filtració del compte fals de Trias. La interlocutòria de conclusió del jutge José Emilio Coronado, titular del jutjat d'instrucció número 16 de Madrid, està pendent d'un recurs davant la secció sisena de l'Audiència Provincial de Madrid.

Melero va començar a analitzar la setmana passada la querella criminal contra Fernández Díaz i De Alfonso arrel de les gravacions de les converses del ministre de l'Interior i De Alfonso al despatx del ministeri de l'Interior, el 2 i el 16 d'octubre de 2014, unes setmanes abans de la consulta independentista. Xavier Trias, consultat aquest matí per l'ARA, ha assenyalat que "ara ja és evident el que sospitàvem". "És una operació 'Estat i al darrere hi ha el ministeri de l'Interior", ha assegurat.

Segons Melero, el fet que la gravació sigui il·legal no és un obstacle per acusar el ministre de revelació de secrets. "Les aportacions d'Hervé Falciani a l'Agència Tributària i la Fiscalia Anticorrupció sobre els comptes bancaris a l'HSBC també eren il·legals i, malgrat tot, estan sent utilitzades per perseguir el delicte fiscal", argumenta.

"Ja hem avançat bastant en les calúmnies i injúries. La base de la nostra nova querella criminal en aquest cas contra Fernández Díaz i Alfonso té el gran avantatge d'estar en fase avançada d'instrucció. Ara cal incloure la revelació de secrets", ha apuntat Melero. La querella haurà de ser presentada davant la Sala Segona del Tribunal Suprem, ja que Fernández Díaz és aforat.

Trias confirma que estudia emprendre mesures legals

Trias ha confirmat que està estudiant querellar-se contra el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, i el cap de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, perquè no té clar que utilitzar unes gravacions enregistrades de forma "il·legal" puguin servir com a prova. "Veurem si hi ha mecanismes per actuar", ha dit. L'exalcalde ha assegurat que la discussió "no és penal, sinó política" i ha titllat de "gravíssim" l'intent de "conspirar i donar informació falsa per perjudicar adversaris polítics".

stats