Política 27/07/2017

El Govern denunciarà el jutge i la Guàrdia Civil pels interrogatoris a funcionaris

La Guàrdia Civil investiga el secretari general de la Presidència

Gerard Pruna
3 min
Jordi Turll amb Joaquim Nin i David Bonvehí aquest dimecres al Parlament

BarcelonaEn ple xoc amb l’Estat, el Govern ha optat per respondre a la pressió judicial amb la mateixa moneda. Després d’un altre matí marcat per les declaracions d’alts càrrecs davant la Guàrdia Civil, en el marc del cas que instrueix el jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, l’executiu català va reaccionar al vespre amb una mesura contundent. El conseller de la Presidència, Jordi Turull, va anunciar que ha encarregat als serveis jurídics de la Generalitat que preparin una denúncia perquè la justícia investigui si s’estan “vulnerant drets fonamentals” en aquesta causa. Tot i que formalment la denúncia no acusarà ningú en concret, Turull va apuntar directament al jutge que instrueix la causa i la mateixa Guàrdia Civil.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rere el gest del Govern hi ha el malestar covat les últimes setmanes arran d’una investigació que es va obrir a conseqüència del cas Santi Vidal, però que l’executiu entén que s’està fent servir per impulsar una “causa general” contra el referèndum. Ho va resumir ahir Turull, que va acusar el jutge d’utilitzar de forma fraudulenta el secret de sumari per “convertir una denúncia molt concreta en una causa general contra tota aquella gent del país que vol votar”. Només així s’explica, segons Turull, que una investigació oberta arran de la denúncia de Vox contra Vidal, el secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó, i el president de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, Carles Viver i Pi-Sunyer -acusats de malversació, infidelitat en la custòdia de documents, prevaricació, provocació, conspiració, proposició de sedició i rebel·lió contra la pau i la independència de l’Estat- hagi acabat portant a declarar alts càrrecs sobre la web del referèndum.

De fet, el detonant perquè Turull sortís a dir “Prou” va ser l’episodi viscut al matí pel secretari general de la Presidència, Joaquim Nin. Ell, com el director general d’Atenció Ciutadana, Jordi Graells, havia estat citat a declarar com a testimoni en relació amb la posada en marxa de la web del Pacte Nacional pel Referèndum -Nin va autoritzar-ne els dominis- i la campanya institucional sobre el registre de catalans a l’estranger que va llançar el Govern. Enmig de la seva declaració -que va durar més de dues hores-, la Guàrdia Civil li va comunicar que d’acord amb les seves respostes creien tenir “prou indicis de delicte” perquè passés a declarar en condició d’investigat policial. Si Nin passa a estar investigat judicialment serà, però, decisió del jutge.

El Govern va criticar al vespre la “indefensió” amb què es troben les persones citades a declarar. Entre la falta de garanties que va denunciar Turull hi ha el fet que el jutge prorrogui constantment el secret de sumari, així com que qui prengui declaració sigui la Guàrdia Civil i no el mateix jutge.

Avui, torn de Joan Ignasi Elena

La denúncia que presentarà el Govern vol mirar de donar un missatge de tranquil·litat als treballadors de la Generalitat, en la línia de l’acord de dimarts per garantir el dret de defensa dels membres del Govern, els alts càrrecs i empleats públics de l’administració. Tot i les prevencions de l’executiu català, la desfilada de càrrecs per la caserna de la Guàrdia Civil continuarà avui. Entre els citats, segons va avançar Nació Digital, hi haurà el president del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena.

Referint-se al fet que s’investigui el Pacte Nacional pel Referèndum -que tenia com a objectiu treballar per un referèndum pactat amb l’Estat-, Turull va criticar que s’estigui “criminalitzant treballar a favor del pacte, el diàleg i l’acord”. També el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va mostrar el seu suport als citats a declarar i va avisar a través del seu perfil de Twitter que “perseguir idees legítimes és un abús i un error”. A més, va llançar una crida als “demòcrates” a no callar davant d’aquesta situació.

No era la primera crítica a la Guàrdia Civil que feia el president de la Generalitat. Al matí, durant la sessió de control del Parlament, Puigdemont ja havia qüestionat l’operació de l’institut armat la setmana passada, quan van “contribuir al xou” entrant al Parlament i a la Generalitat a reclamar informació sobre el cas 3%. “Col·laboració, tota. Transparència, tota. Però col·laboració per participar en xous, cap ni una”, va avisar. A dos mesos per al referèndum, el xoc està servit.

stats