Política 16/09/2016

Unitat dels partits sobiranistes i les entitats en defensa del 9-N: "No renunciarem al dret a l'autodeterminació de Catalunya"

Jordi Sànchez demana a la Fiscalia que "reprengui la via del diàleg" perquè encara "no s'han travessat línies vermelles"

Laia Vicens
2 min
Unitat dels partits sobiranistes i les entitats en defensa del 9-N: "No renunciarem al dret a decidir de Catalunya"

BarcelonaImatge d'unitat dels partits polítics sobiranistes i de les entitats independentistes per defensar el 9-N i donar suport als càrrecs electes investigats per haver fet possible la votació, tres dies abans que l'exconseller Francesc Homs declari al Suprem per la seva implicació en el procés participatiu. L'acte de suport als càrrecs electes investigats per haver fet possible el 9-N ha estat convocat per Òmnium Cultural, l'Assemblea Nacional Catalana, l'Associació Catalana de Municipis i l'Associació de Municipis per la Independència, sota el lema "Les urnes no s'imputen. Defensem les institucions. Tots som 9-N".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una roda de premsa davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, els presidents de les quatre entitats han condemnat la "judicialització del procés" i la "persecució sistemàtica" dels polítics independentistes per part de les institucions espanyoles. El líder d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha volgut llançar un missatge a l'Estat i ha avisat que "no renunciarem al dret a l'autodeterminació" de Catalunya. "Si ataquen les institucions catalanes, ho entenem com un atac a tot el poble de Catalunya", ha assegurat, i ha demanat "obeir" el mandat del Parlament. "Avui no parlem d'independència, sinó de defensar la legitimitat dels representants al Parlament", ha sentenciat.

Al seu torn, el president de l'ACN, Jordi Sànchez, ha convidat la Fiscalia a "reconsiderar i reprendre" la via del diàleg. "Tenim una última oportunitat per retrobar-la perquè encara no s'ha travessat cap línia vermella", ha dit, en relació al fet que no hi ha cap líder polític "sancionat" pel 9-N. Així, ha demanat "diàleg" perquè "els tribunals mai podran substituir la necessitat d'un acord polític per poder decidir" el futur polític del país.

La democràcia espanyola, entre el tanatori i a UVI

Des de les entitats municipalistes, el president de l'ACM, Miquel Buch, ha assegurat que "la democràcia espanyola està més a prop del tanatori que de la UVI" i ha mostrat el seu compromís i la "lleialtat" a les institucions catalanes i la "fidelitat" al poble que els ha votat.

La presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, ha fet una crida a preservar la democràcia, entesa com el "respecte a la diversitat i el respecte a les urnes" i a mantenir la unitat del sobiranisme. "Demostrem des de Catalunya la unitat de tots els demòcrates", ha afirmat.

Acte d'unitat de partits i entitats per defensar el 9-N

A l'acte hi han acudit representants de tots els partits polítics sobiranistes: Francesc Homs i Marta Pascal, del Partit Demòcrata; Anna Simó, d'ERC; David Cid, d'ICV; Joan Josep Nuet, d'EUiA; Gerardo Pisarello, de Barcelona en Comú; Antoni Castellà, de Demòcrates de Catalunya; Jéssica Albiach, de Podem; Ferran Vilaseñor, de MES; Albert Botran, de la CUP; l'actual presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els expresidents de la cambra Joan Rigol i Ernest Benach. A més, hi han participat representants de les associacions i entitats com Drets, CCOO, UGT, UFEC, Súmate, Intersindical-CSC, Unió de Pagesos, Plataforma per la Llengua, entre altres.

stats