Política 23/02/2013

Urdangarin al jutge Castro: "La casa reial no va assessorar ni autoritzar les meves activitats a Nóos"

El duc de Palma ha anat més enllà i ha anunciat que impugnarà els correus electrònics entregats pel seu exsoci, Diego Torres, la setmana passada perquè els considera una prova nul·la. També nega tenir comptes a l'estranger i la reunió a la Zarzuela. Després de 4 hores i mitja de declaració, Urdangarin ha abandonat els jutjats sense fer declaracions

Laura Díaz-roig / Enric Borrás Abelló
3 min
Iñaki Urdangarin. EFE

PalmaEl duc de Palma, Iñaki Urdangarin, ha afirmat aquest dissabte davant el jutge que investiga la trama Nóos que la casa reial "no va opinar, assessorar, autoritzar o avalar les activitats" que desenvolupava a l'Instituto Noós, sinó que li va recomanar que deixés de dur-les a terme perquè no les considerava adequades per al seu estatus institucional, i ell ho va fer.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons fonts judicials, Urdangarin ha llegit un paper davant el jutge José Castro abans de començar a respondre a l'interrogatori. A la mateixa hora, el comunicat es filtrava a l'agència Efe.

El gendre del rei utilitza així una nova estratègia per defensar-se de les acusacions del seu exsoci Diego Torres, que va assegurar la setmana passada que la casa reial supervisava i fiscalitzava tot el que es feia a l'Instituto Nóos.

"Vull declarar que, com a conseqüència de l'entrega i difusió de determinats correus i documentació presumptament relacionats amb aquest procediment, s'ha produït en les últimes setmanes un desplaçament del focus d'aquesta instrucció, dels fets pròpiament dits cap a un procés públic al pretès paper de la casa reial en els mateixos", ha dit.

Urdangarin ha conclòs així la declaració inicial: "Pel contrari, quan va haver-hi coneixement de l'existència de retrets polítics a les administracions públiques contractants, la casa de sa majestat el rei va traslladar-me les recomanacions oportunes perquè deixés de realitzar una activitat que no considerava adequada per al meu estatus institucionals. I així ho vaig fer".

Correus nuls

El duc de Palma ha anat més enllà i ha anunciat que impugnarà els correus electrònics entregats per Torres la setmana passada perquè els considera una prova nul·la. Tot i que ha assegurat que no respondria preguntes sobre el contingut dels missatges, finalment n'ha fet alguns comentaris.

Urdangarin ha negat tenir comptes a Suïssa ni cap testaferro. Ha desmentit la reunió a la Zarzuela amb el llavors president de la Generalitat Valenciana Francisco Camps i l'alcaldessa de València Rita Barberà. En aquest punt, el jutge Castro ha avançat que demanarà el registre oficial d'entrades de la Zarzuela.

També ha negat haver rebut personalment diners de la fundació municipal Madrid 2016. Aquesta fundació de l'Ajuntament de Madrid va fer donacions d'entre 6.000 i 12.000 euros al mes fins a un total de 144.000 euros a la successora de Nóos, la Fundación Deporte, Cultura e Integración Social. Sobre aquesta fundació, el duc de Palma ha assegurat que ell només s'encarregava de les qüestions relacionades amb l'esport, però en cap cas, de la gestió.

Urdangarin ha continuat defensant la seva dona, la infanta Cristina, i ha assegurat que no coneixia l'activitat de l'Instituto. A més, ha repetit que es va desvincular completament de Nóos el març del 2006.

Després de 4 hores i mitja de declaració, Urdangarin ha abandonat els jutjats sense fer declaracions. El jutge Castro ha començat a prendre declaració al secretari de les infantes, Carlos Gracía Revenga.

Una rebuda entre crits i flaixos

Urdangarin ha arribat als jutjats de Palma exactament a les 09.12 h d'aquest dissabte, just un any després que ja fos citat pel presumpte escàndol de corrupció de la trama Nóos. Centenars de persones esperaven el gendre del rei amb pancartes de rebuig i crits com ara "torna els diners" o "lladre", però Urdangarin gairebé no els ha sentit, perquè la policia ha blindat els jutjats. El duc de Palma només ha hagut de fer els 30 metres que separaven el cotxe del recinte blindat dels tribunals. Ho ha fet amb celeritat i ha dit només un breu i sec "bon dia" als periodistes.

Fa un any, quan Urdangarin va comparèixer per primera vegada, va defensar-se davant de les desenes de periodistes acreditats. Aquest dissabte, els més de 200 periodistes de 70 mitjans acreditats només han pogut retratar-ne el to seriós.

El seu advocat, Mario Pascual Vives, ha arribat uns minuts abans i l'ha esperat a l'exterior dels jutjats, davant dels mitjans de comunicació, però tampoc ha fet declaracions.

stats