Política 05/12/2016

Ximo Puig fa costat al PSC i defensa la singularitat "nacional" de Catalunya i el País Valencià

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, reitera que la reforma constitucional ha de reconèixer la singularitat dels territoris

Salva Almenar
2 min
El líder del PSPV, Ximo Puig, i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, han refermat a València el seu compromís per impulsar una reforma constitucional basada en el federalisme.

ValènciaEl secretari general del Partit Socialista del País Valencià (PSPV), Ximo Puig, comparteix el plantejament del PSC respecte al model territorial i la singularitat de Catalunya com una nació. Pel president valencià, la defensa de la nacionalitat de Catalunya no sols no ha de ser cap entrebanc per reconduir la tibant relació PSC-PSOE i ha afirmat que no sols la catalana sinó "també la valenciana és una nacionalitat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així s'ha expressat Puig en la roda de premsa posterior a la reunió que ha mantingut aquest dilluns amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, a València per abordar qüestions com el finançament autonòmic o el corredor mediterrani. Malgrat l'agenda oficial, la situació del PSOE i la relació del PSC amb els socialistes espanyols ha marcat la reunió i les posteriors compareixences dels líders.

Preguntat pel fet que la gestora del PSOE hagi demanat al PSC que abandoni el discurs que Catalunya és una nació, Ximo Puig no s'ha mostrat gens d'acord amb aquest plantejament, tot i que ha matisat que no sap en quins termes es va produir la reunió de divendres passat. El líder dels socialistes valencians ha posat distància amb el discurs del model territorial de la direcció interina del PSOE tot recordant-los que no sols Catalunya sinó també el País Valencià és "una nacionalitat com diu l'Estatut".

Ximo Puig ha dit, però, que no es tracta d'una qüestió de "noms", i sobre la relació dels socialistes catalans amb el PSOE s'ha limitat a afegir que el PSC ha de ser una "peça fonamental de la que ha de ser la nova arquitectura que cal construir a Espanya".

Vigència de la declaració de Granada

Abans que Puig, el primer secretari del PSC ha parlat de la situació i la relació del seu partit amb el PSOE a propòsit del model territorial. En aquest sentit, Miquel Iceta ha apostat per una reforma constitucional –que no ha d'esperar que se celebri el congrés del PSOE– que inclogui una nova definició de la relació de les comunitats amb l'Estat. Així, el líder del PSC ha defensat un model d'Espanya –coincident amb el PSPV– "basat en un model federal sustentat en dos pilars, com són la singularitat dels territoris i la igualtat de drets entre els ciutadans".

"Des d'aquest punt de vista jo sóc dels que defensa la vigència de la Declaració de Granada que vam subscriure el juliol del 2013 i que assenyala el camí per a una reforma constitucional federal", ha dit Iceta. "Convé que el Partit Socialista sigui capaç d'arrossegar el PP cap a un posicionament reformista i valent i que sigui capaç de prendre iniciatives polítiques i més urgents, si cal, envers Catalunya, donada la deriva independentista del govern de la Generalitat", ha assenyalat el líder del PSC.

Sobre la relació amb el PSOE, Iceta ha recordat que divendres es va constituir una comissió de treball i que des de la gestora se'ls ha de traslladar una proposta. Amb tot, ha assenyalat que el seu desig és que la voluntat de la direcció del PSC és que la relació amb el PSOE "sigui tan sòlida, ferma i estreta com sigui possible".

stats