Política 02/07/2017

Zoido adverteix la Generalitat si incompleix la llei: "No hi ha res que surti gratis"

El portaveu de la Moncloa, Méndez de Vigo, recorda a Puigdemont que si convoca el referèndum vulnerarà la legalitat i l'insta a negociar una reforma de la Constitució

Efe
3 min
El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, durant l'entrevista a l'agència EFE.

MadridEl ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, confia que la Generalitat "entrarà en raó" i "trencarà d'una vegada la dinàmica" de la seva "obsessió" amb la independència. En una entrevista a l'agència Efe, deixa clar davant un possible incompliment de la llei que "no hi ha res que surti gratis". "Sens dubte qui infringeixi la llei tindrà les mesures lògiques", subratlla el titular d'Interior, que prefereix no avançar "cap dels passos" que es faran si els partits independentistes segueixen amb els seus plans, però sí que ha emfatitzat que "si la llei s'incompleix, la llei s'aplicarà perquè hi ha una llei que s'ha de complir i unes sancions previstes per als qui no ho facin".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

També el portaveu de la Moncloa, Íñigo Méndez de Vigo, ha recordat a Puigdemont que la convocatòria del referèndum implica la vulneració de la llei i l'ha convidat a "negociar" una reforma de la Constitució. "Si vol convocar un referèndum, primer cal reformar la Constitució, i per a això només té competències el Parlament", ha recordat el també ministre d'Educació, Cultura i Esport en declaracions als periodistes a Villalcázar de Sirga (Palència), on ha inaugurat un alberg per a pelegrins discapacitats.

"Estan obsessionats amb la declaració unilateral d'independència"

De moment, el titular d'Interior no veu raons per incrementar els efectius de les forces de seguretat, si bé recorda que, com que el procés sobiranista està immers en diverses causes judicials, és normal que els jutges facin requeriments als agents, com els interrogatoris que està fent la Guàrdia Civil a funcionaris catalans pels preparatius de la consulta de l'1 d'octubre.

Pel que fa als plans de la Generalitat, Zoido lamenta que els partits independentistes "segueixin avançant més", cosa que, diu, "no té cap sentit". "Estan obsessionats amb aquesta declaració unilateral d'independència, amb aquest referèndum il·legal. […] Espero que el seny i el sentit comú s'imposi i que predominin els interessos generals als particulars", subratlla el ministre de l'Interior, que es demana "fins a on" portaran la societat catalana mentre no afronten els problemes dels seus ciutadans.

En la mateixa línia, el líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha enviat un dard a Puigdemont en què assegura que els únics polítics que fan por són "els dictadors, els tirans i els que actuen al marge de la legalitat". El president va dir ahir dirigint-se a l'Estat que és ell qui té por i més que en tindrà davant el compromís dels alcaldes i el Govern amb el referèndum.

Albiol, que ha fet aquestes declaracions en un acte amb militants del PP de Tenerife, ha garantit que el referèndum no es celebrarà per moltes "escenificacions" que convoqui Puigdemont, perquè el govern espanyol no ho permetrà.

Una pèrdua de temps?

Zoido retreu l'excessiu temps que està dedicant el govern català a "què fan, com ho fan i com són capaços d'afrontar la seva decisió", una postura que titlla d'"absurda", ja que saben que "no ho poden fer". "No tens el suport, ni nacional ni internacional, no pots anar contra la Constitució i la sobirania nacional, i un tribunal, el Constitucional, ja t'ha dit que és il·legal. A on vols portar la societat catalana?", emfatitza Zoido, convençut, però, que "fins a l'últim moment cal reflexionar perquè entrin en raó i perquè trenquin la dinàmica en què han entrat".

Interior, però, no vol que aquest clima afecti la seguretat, i finalment el ministeri ha arribat a una entesa amb la Generalitat per celebrar el 10 de juliol la Junta de Seguretat de Catalunya, que fa vuit anys que no es reuneix. "El veritablement positiu és que se celebrarà, però encara és més positiu que s'ha aconseguit tancar un ordre del dia per resoldre problemes concrets", assegura el ministre, que remarca que no cal barrejar aquestes qüestions amb el Procés, tot i que des de Catalunya s'hagin anunciat 500 noves places de mossos d'esquadra, mentre que el ministeri d'Hisenda les ha rebaixat a 50.

Fora d'aquestes possibles disputes, Zoido constata que no hi ha cap problema de coordinació entre la Policia, la Guàrdia Civil i els Mossos, que treballen conjuntament i intercanvien dades cada mes a través de dues subcomissions –en l'àmbit judicial i en el d'informació–, sense passar per alt que la policia autonòmica catalana va a la taula d'avaluació de l'amenaça jihadista "en un pla d'igualtat" amb la resta de forces de seguretat i el CNI, conclou.

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha pres una nova mesura per evitar que li passi com al seu predecessor, Jorge Fernández Díaz: que gravin les seves reunions. Per això demana a tothom que entra al seu despatx que, "sisplau", deixi el mòbil a fora. Ha habilitat unes capses amb clau perquè ningú dubti del que pot passar al seu aparell, i assegura també que ell no té el seu mòbil dins del despatx.

Fora mòbils del despatx del ministre

stats