Política 09/12/2016

El govern espanyol i l'oposició carreguen contra la cimera del referèndum: "No cedirem davant els xantatges"

Asseguren que no se celebrarà la consulta que vol impulsar el govern per a l'any que ve

Ara
3 min
Jorge Fernaández Díaz durant el relleu de carteres al ministeri de l'Interior la setmana passada amb Juan Ignacio Zoido. EFE

BarcelonaLes reaccions a l'anunci de la cimera pel referèndum del proper dia 23 de desembre no s'han fet esperar. El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha defensat aquest divendres que els partidaris del diàleg amb Catalunya són "majoritaris" a Espanya, per la qual cosa ha advocat per "imposar" aquest diàleg enfront de la "espècie de xantatge" que considera que promou el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb la convocatòria social i política per enfilar la consulta de l'any que ve.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Som majoritaris i hem d'imposar nosaltres el diàleg i no cedir a aquesta mena de xantatge que en ocasions es vol fer a la resta d'espanyols", ha dit el ministre a Brussel·les en declaracions recollides per Europa Press, en l'arribar a una reunió amb els seus socis europeus d'Interior.

Zoido ha remarcat la necessitat que la unitat d'Espanya i la sobirania nacional quedin "sempre salvaguardades", alhora que ha subratllat el compromís del Govern de Mariano Rajoy per mantenir "el diàleg per sobre de tot".

"No vull tirar més llenya al foc, crec que no es pot dir que no hi ha un diàleg obert amb Catalunya, com hi és amb la resta de les comunitats autònomes", ha insistit. En aquest sentit, el ministre creu que el Govern està "donant proves" que la seva aposta és la del diàleg i que esperen que sigui "fructífer".

"D'aquí no ens en sortirem, convé insistir-hi perquè tota la societat sàpiga distingir els que volen arribar a un acord i dels que volen imposar la seva voluntat", ha conclòs.

Catalá diu que no es pot celebrar el referèndum

Zoido no és el primer que es pronuncia en aquesta direcció. Ahir, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va dir que el referèndum per la independència de Catalunya no es podrà celebrar perquè "no cap en el model constitucional". Ho va assegurar en una roda de premsa en el marc d'un consell de ministres de Justícia de la Unió Europea, recollida per l'ACN, després de l'anunci de la cimera de Puigdemont.

"Com que la independència d'una part del territori respecte de la resta de la nació no està dins la nostra Constitució, aquest referèndum no es podrà celebrar", va afirmar el ministre, que es va mostrar convençut que tots els governants "responsables" trobaran "vies de diàleg i acord" perquè "ningú cometi cap il·legalitat i, per tant, que ens haguem de trobar en un escenari jurisdiccional".

Millo veu la cimera del referèndum com una "oportunitat"

Malgrat les declaracions del govern espanyol, no ha estat tan contundent el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo. Des de la Jonquera, en declaracions recollides per l'ACN, ha assegurat aquest divendres que veu la cimera del referèndum com una "oportunitat" per "posar per davant el diàleg a la confrontació".

Així, ha fet una crida a les entitats participants a fer una "reflexió" per impedir una "col·lisió que ningú vol i que seria un fracàs col·lectiu". "Si hi ha reunions d'entitats independentistes, que serveixin també per reflexionar sobre la necessitat de rectificar el rumb de col·lisió per reconvertir-lo a un rumb a bon port", ha precisat.

Ciutadans censura la cimera

Per la seva banda, Ciutadans ha reclamat a Puigdemont que en lloc de convocar "cimeres per dividir els catalans" assisteixi a la conferència de presidents autonòmics per negociar "reivindicacions justes" per a Catalunya, com ara la millora en el sistema de finançament, la xarxa de Rodalies o les escoles bressol. La diputada Sonia Sierra ha discrepat de Millo i ha donat per fet que la cimera del referèndum del 23 de desembre no servirà perquè els independentistes tornin a l'escenari de la legalitat.

stats