Política 19/07/2016

Anècdotes i sortides de to durant l'inici de la XII legislatura al Congrés

Un portaveu de les víctimes de l'Alvia protesta en contra de l'elecció de Pastor com a presidenta del Congrés

M.f.f. / F.c.
4 min
Víctor Taibo, fill d'una exdiputada del PP i víctima de l'accident d'Alvia a Galícia, desallotjat de la tribuna de convidats del Congrés després de protestar contra l'elecció de la fins ara ministra de Foment, Ana Pastor, com a presidenta de la cambra baixa. EFE

MadridCom el blanc i el negre. Poques sortides de to durant la constitució de la XII legislatura. Les formes de Podem ja no són una novetat i ni Carolina Bescansa ha decidit portar el seu nadó a l'hemicicle ni l'exvicepresidenta de la cambra baixa Celia Villalobos ha criticat els diputats amb rastes. Adéu a les corredisses per tenir un lloc privilegiat, els abrics per guardar posicions i les llargues esperes a l'escó per sortir a la càmera en tot moment. De fet, tota la bancada de Ciutadans ha decidit abandonar l'hemicicle en ple durant una de les votacions. Fa sis mesos Albert Rivera no gosava aixecar-se i mirava de reüll el líder d'Units Podem, Pablo Iglesias, que fins ara s'ha mantingut immòbil al seu lloc.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'altre apunt diferent: les càmeres del Congrés han decidit no enfocar la majoria de diputats del partit lila que prometien el càrrec comprometent-se a "treballar per canviar" la Constitució. I, si ho feien, la resta de diputats s'encarregaven de cridar o xiular perquè no se sentís.

De totes maneres, la constitució de les Corts deixa alguna anècdota. Ha començat amb una marxa de l'associació d'ultradreta Derecho a Vivir per la carrera de San Jerónimo, muntats en bicicletes i amb pancartes de color vermell per demanar la retirada de la llei de l'avortament.

L'altra protesta de la jornada ha estat en el precís moment del nomenament de la fins ara ministra de Foment en funcions, Ana Pastor, com a presidenta del Congrés. Un membre de la plataforma de víctimes de l'accident de l'Alvia, a Galícia, ha cridat i ha llançat des de la tribuna un paper en protesta per l'elecció. "Pastor, insolidària", ha dit abans que se l'emportessin de l'hemicicle. Es tracta de Víctor Taibo Gómez-Limón, fill d'una exdiputada autonòmica del PP a Galícia i víctima de l'accident. En el document, assegurava que Pastor és "la vuitena persona amb responsabilitats polítiques per la catàstrofe que resulta premiada", una "burla per a les víctimes".

Carolina Bescansa, aquest cop sense el seu nadó a l'hemicicle. EFE

Bescansa, sense el seu fill

La cofundadora de Podem Carolina Bescansa ha trepitjat aquest cop l'hemicicle sense el seu fill petit, Diego. Fa sis mesos el va portar per "defensar que les mares puguin educar els seus fills com vulguin". El ministre de Justícia, Jorge Fernández Díaz, ho va considerar llavors "lamentable".

Margallo, matant el temps llegint un llibre sobre la República de Manuel Chaves Nogales. EFE

Margallo, llegint relats sobre la Guerra Civil

La constitució de les Corts ha estat tan avorrida respecte de fa sis mesos que el ministre d'Exteriors en funcions, José Manuel García-Margallo, se l'ha passat assegut al seu escó llegint. El llibre és 'A Sangre y Fuego. Héroes, bestias y mártires de España' (1937), del republicà Manuel Chaves Nogales, en què, cansat de la violència dels dos bàndols, critica les brutalitats de la guerra.

CDC ha passat de seure a la tercera fila a la cinquena, al costat d'Esquerra, que sí que ha conservat el lloc de l'anterior legislatura. La posició no és definitiva. Al lloc de CDC hi han segut diputats canaris d'Units Podem. ARA

CDC, de la tercera a la cinquena fila

Si fa sis mesos corrien tots els diputats per agafar escó és perquè no tenien un lloc a l'hemicicle. Aquest dimarts la majoria han optat per recuperar el seu lloc. CDC, però, ha passat de la tercera fila al centreesquerra a la cinquena al centredreta, per darrere de C's i al costat d'Esquerra i el PP. Els diputats canaris d'Units Podem han ocupat els vuit llocs que durant l'anterior legislatura tenien els nacionalistes catalans.

El portaveu del SAT i diputat per Jaén d'Units Podem, Diego Cañamero, amb una samarreta de suport a Andrés Bódalo, excandidat de Podem i empresonat per haver agredit un regidor del PSOE. EFE

Samarreta de suport a Andrés Bódalo

El portaveu del Sindicat Andalús dels Treballadors (SAT) i diputat d'Units Podem per Jaén, Diego Cañamero, s'ha vestit amb una samarreta de suport a Andrés Bódalo, l'exregidor del partit lila i excandidat a diputat el 20-D empresonat per haver agredit un regidor del PSOE. Membres del SAT van protagonitzar fa setmanes una vaga de fam a Madrid en suport a Bódalo.

El portaveu del PP, Rafael Hernando, bromejant amb el d'Units Podem, Íñigo Errejón, i el líder del partit, Pablo Iglesias. EFE

Rafael Hernando, bromejant amb Errejón i Iglesias

Una de les persones que més s'han passejat per l'hemicicle ha estat Rafael Hernando, el portaveu del PP al Congrés, que dilluns es va confirmar que seguia en el càrrec. Conegut per les seves declaracions histriòniques, tot i el seu to dur té molt bona relació amb la resta de portaveus. Ha bromejat una bona estona amb Iglesias i el seu número dos, Íñigo Errejón.

Els líders d'Units Podem també han tingut la visita del diputat d'ERC Gabriel Rufián, que s'ha passat una bona estona també parlant amb el coordinador federal d'IU, Alberto Garzón, que s'ha assegut darrere d'Iglesias i ha desplaçat un lloc el portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech.

stats