Política 09/12/2016

Un 59% dels bascos són favorables a la celebració d'un referèndum d'independència

Segons l'Euskobaròmetre, un 39% votarien 'no' mentre que un 31% optaria pel 'sí' a l'estat propi

Ara
2 min
El lehendakari Iñigo Urkullu, en la celebració de l'Aberri Eguna basc

BarcelonaAquest divendres s'ha presentat a Bilbao l'Euskobaròmetre del País Basc, en què es pregunta als bascos sobre les qüestions més candents: des de la voluntat de fer un referèndum d'independència a la gestió d'Iñigo Urkullu, passant per quines són les principals preocupacions dels ciutadans. Aquest baròmetre, recollit per Europa Press, ha sigut dirigit per l'equip del professor Francisco Llera i s'ha elaborat en funció de 800 entrevistes realitzades entre els dies 3 i 27 d'octubre. D'acord amb els resultats, més de la meitat dels bascos són favorables al fet que se celebri una consulta sobre la independència; de moment, Urkullu ha promès una consulta sobre l'autogovern basc abans que el nou Estatut passi pel Congrés de Diputats.

El referèndum

Un 59% dels bascos són favorables a una consulta

El 59% dels ciutadans bascos són favorables a la celebració d'un referèndum sobre la independència d'Euskadi, si bé un 39% hi votaria en contra per un 31% que hi votaria a favor. Alhora, la ciutadania basca es mostra dividida en les seves preferències sobre l'organització de l'Estat: malgrat que un 67% donen suport a l'estat de les autonomies actual o a un escenari federal, un 37% de bascos asseguren que votarien 'no' en cas que es celebrés avui un nou referèndum constitucional.

La gestió d'Urkullu

L'executiu basc aprova amb un 5,8

La gestió del govern basc encapçalat pel lehendakari Iñigo Urkullu mereix l'opinió positiva d'un 49% dels enquestats, el que representa un augment de 15 punts en els últims nou mesos. Per la seva banda, els escèptics retrocedeixen fins al 35% i les opinions negatives es redueixen el 12%. L'executiu basc obté de mitjana una qualificació de 5,8 punts (en una puntuació de l'1 al 10), que millora en 4 dècimes la nota de principis d'any. En total, un 81% dels consultats aproven la seva gestió.

Malgrat que constata la "desafecció política" dels ciutadans, l'informe destaca que, per primera vegada, un grup de líders polítics obté l'aprovat de la ciutadania, l'integrat per Miren Larrion (EH Bildu), Iñigo Urkullu (PNB), Alberto Garzón (IU), Nagua Alba (Podem) i Andoni Ortuzar (PNB), enmig d'un avanç semestral gairebé generalitzat en les valoracions d'entre 1 i 6 dècimes.

L'informe indica que la preocupació per l'ocupació ha caigut 14 punts des de gener d'aquest any, encara que segueix sent la principal preocupació per als bascos (56%) per davant de les desigualtats i el benestar (16%) i la situació política (10%). A més, tot i que un 83% dels ciutadans d'Euskadi asseguren sentir els efectes de la crisi, la taxa descendeix lleugerament l'últim any.

Sobre ETA

Un 63% dels bascos mostren el seu rebuig total a l'organització armada

D'altra banda, l'Euskobaròmetre indica que un 63% dels bascos mostren el seu rebuig total a ETA, fet que suposa mantenir un rècord històric, mentre que, en relació amb els presos, un 40% donen suport al fet que tots els membres de l'organització armada que es penedeixin i expressin la seva decisió d'abandonar les armes es beneficiïn de mesures de reinserció social. No obstant això, un 29% defensen el compliment íntegre de les penes, una opinió que ha crescut 10 punts en els últims 9 mesos.

stats